Србија

Kада сам ја 5. октобра рушила Слобу да дођем на власт било је ОK, а ове сада незналице хоће на власт преко улице?

Фото: Јутјуб

Потпредседница Владе Србије и чланица Председништва СНС Зорана Михајловић оценила је да седам захтева демонстрата немају везе са Владом Србије, која за њих није надлежна, већ да се иза њих крије нешто друго

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Она је подсетила да је за смену уредника РТС-а, што је један од захтева, надлежан Управни одбора РТС, за смену лјуди из РЕМ-а или председнице парламента Маје Гојковић надлежна је Скупштина Србије, за поништавање доктората Небојше Стефановића и Синише Малог, факултет, а за смену чланова РИK-а такође Скупштина, а не Влада.

Тражи се једноставније гласање у дијаспори и уређење бирачког списка: То је надлежност РИK-а, наводи потпредседница Владе у ауторском тексту за Политку.
Михајловићева додаје да обични лјуди на протестима не знају шта је чија надлежност, али је тешко поверовати да су аутори захтева толике незналице, истичући да постоје три разлога што су захтеви овако формиулисани.
Први је што је, по њеном мишлјењу Скупштина центар њихових захтева. „Да ли неко жели следеће неделје када почне рад Скупштине да поведе лјуде да уђу у Парламент јер се тамо налазе одговори на захтеве? Жели ли неко оно што смо имали 5. октобра, у чему сам и сама учествовала?“ упитала је Михајловић и додала да Србија данас није она Србија из октобра 2000. године и да ова влада неће да изводи војску и полицију на грађане,

– Ова Влада и нови председник Републике изабрани су на демократским изборима. Влада поштује демократско право мањине да без насилја искаже протест, али Влада мора да поштује и демократско право већине која је за председника Србије изабрала Вучића -наводи Михајловићева.

Према њеним речима, други разлог је „куповина времена за демонстрације“, јер и аутори захтева знају да би за њихово испуњење биле потребне неделје, па и месеци.
– И трећи разлог је да иза свих ових захтева стоји клјучни захтев: Смена политичке елите на челу са Александром Вучићем. Односно, да се оспори изборна волја грађана који су огромном већином изабрали Вучића. Извините, али Србија је демократска землја у којој се власт мења само на изборима, а не на улици – наводи Михајловићева.
Потпредседница Владе каже и да је јасно зашто „Саша Јанковић са 40 одсто мање гласова од Вучића и Вук Јеремић са 50 одсто мање гласова од Вучића нису честитали победнику“.

– Јанковић и Јеремић неће да признају пораз, јер онда не би било разлога за протесте који су припремани више од месец дана пре избора – каже Михајловићева.

Она на крају истиче две ствари које су по њој сигурне.
– Прва је да ће Србија остати политички стабилна. Мирни протести не могу да угрозе стабилност и Србија ће чувати стабилност региона. И друга, Вучић је убедлјив победник председничких избора и то је волја већине која се мора поштовати – заклјучује Михајловићева.

 

 

Извор: Tanjug