Издвајамо Србија

КАКО ВУЧИЋ ПОБЕДИ НА ИЗБОРИМА ТАКО СРБИЈУ СНАЂЕ ПРОПАСТ: Зар је толики баксуз 2014. поплаве а ове године…

Београд – Снег који од уторка увече пада у Новој Вароши и Пријепољу достигао је у планинским пределима висину од 30 центиметара. Иако најављиван само на планинама и вишим пределима, снег је забелео кровове у многим градовима Србије. Због лошег времена највише је страдало бобичасто и јагодичасто воће, а највећа опасност за засаде могао би да буде вишедневни минус.

Због наглог захлађења и снега који је пао и у златиборском крају, угрожени су засади малина и воћњаци, који само што су почели да цветају.

„Штета је можда око 10 до 15 одсто, а где малињаци нису покривени и 50 одсто“, кажу малинари, који дежурају крај засада и дању и ноћу.

Стручњаци кажу и да никако сада не треба користити азотно ђубриво у малињацима јер неповољно утичу на чврстину гранчица, али када отопли треба применити бакарна средства у засадима.

Поучени искуством из претходних година, малинари су осигурали засаде, али, како кажу, снег не улази у полису осигурања.

Жарко Галетин из Привредне коморе Србије рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да је највише страдало бобичасто и јагодичасто воће, али и трешње и кајсије. И даље се, каже, не може проценити колика ће тачно бити штета.

Према његовим речима, највећа опасност је да минус потраје.

„Оваква ситуација није толико опасна, али мраз који би могао да дође може да нанесе велику штету“, рекао је Галетин и додао да верује да ће малине бити и за извоз јер је велика количина плода на залихама које могу да компензују пад приноса због лошег времена.

Галетин указује да држава може да помогне воћарима – субвенционисањем осигурања усева, али и стимулацијом превентивних мера заштите.

Упитан да ли ће смањен принос воћа утицати на цене на пијацама, Галетин је рекао да пијаца одмах одреагује те да може доћи до повећања цена.

„Очекивани мањи род овог воћа може да има за импликацију повећање цена, али на светском тржишту се морамо уподобити са светским ценама“, нагласио је Галетин у Дневнику РТС-а.

Очекивало се да због кише буде повећан водостај мањих река, посебно бујичних. Зато је активиран и метеоаларм, рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, помоћник начелника Сектора за ванредне ситуације Горан Николић.

„Немамо проблема, видећемо у току дана, прати се ситуација. Најављене падавине су смањене, тако да не очекујемо ескалацију. Бележи се благи пораст водостаја, али не би требало да буде поплава“, рекао је Николић.

Републички хидрометеоролошки завод упозорио је на могућу појаву јутарњих мразева на подручју Србије до 24. априла.

 

Извор: РТС

loading...
Loading...