Издвајамо Србија

КАКВА ПОРУКА ОД НЕМАЧКОГ ПРИВРЕДНИКА: Како то „далеко вам је посао“?! Сви хоће у Београд, ДА БИ СЕДЕЛИ ПО КАФИЋИМА!

У Србији има квалификованих и квалитетних људи, али проблем је што не желе да због посла одлазе у други град, и то не разумем, рекао је Роналд Зелигер

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Зелигер који је председник УО Немачко-српске привредне коморе је, после представљања резултата анкете немачких привредника у Србији, рекао да је мобилност запослених веома „проблематична тачка“, с којом се у нашој земљи суочавају послодавци из других држава.

Како је истакао, сви желе да живе у Београду, јер је то леп град у којем може да се седи у кафићу поред Саве и Дунава, али многа предузећа се не налазе у Београду.

Он је указао на свој пример, објашњавајући да му породица живи у Немачкој и да често лети од те земље до Србије.

– Пут на посао ми је 1.000 километара дугачак и када ми људи овде кажу, конкретно за Вршац, који је удаљен 80 километара, да је далеко, иако обезбеђујемо транспорт аутобусима, иако их тамо чека добар, сигуран и добро плаћен посао, да неће да иду тамо због удаљености, е за то немам разумевање – рекао је Зелигер.

Зелигер је додао да су са њим сагласне бројне колеге који имају проблем да запосле квалификовану радну снагу у Шапцу, Краљеву, Суботици и осталим градовима.

– То чујем од колега и то не разумем. Имате велику стопу незапослености, а истовремено и потребу да радите и бринете о себи. Али ако не можете да се дигнете са столице и одете неколико метара даље, онда немам разумевање – рекао је Зелигер.

Како је истакао у Србији мора да се промени свест људи у том погледу и да сваки дан почну спремни да се додатно ангажују.

– То је услов било каквог успеха и то је услов да имате радно место, али и да га задржите. Не сматрам да су ти фактори овде увек испуњени – закључио је Зелигер.

Извор:Танјуг