Издвајамо Свет

КИМ ШОКИРАО САД: Запретио да ће „немилосрдно опустошити“ Америку у случају војне провокације!

Представник Генералштаба Северне Кореје рекао је да ће Пјонгјанг покренути “превентивни напад“ у случају било какве политичке, економске или војне америчке провокације. Они су запретили да ће САД у том случају “немилосрдно опустошити”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Све политичке, економске и војне шеме одлучно ће прекинути наша војска и народ – наводи се у саопштењу њихове централне новинске агенције.

Северна Кореја је истакла да ће јој мете бити америчке војне базе у Јапану и Јужној Кореји, као и резиденција председника Јужен Кореје у случају да америчке агресије.

– Наш најжешћи одговор САД и њиховим поданичким снагама биће предузет на такав немилосрдан начин да неће дозволити агресорима да преживе – наводи се у саопштењу севернокорејске војске, који је пренела државна агенција те земље КЦНА, наводи Ројтерс.

Такође су истакли да су спремни да нападну и амерички носач авиона УСС Карл Винсон.

Оштра порука из Пјонгјанга стиже након што је америчка мрежа НБЦ објавила, позивајући се на обавештајне изворе, да САД разматрају могућност “превентивног напада” на Северну Кореју уколико током викенда режим у Пјонгјангу изведе нову нуклеарну пробу.

Иако су извори из Пентагона касније одбацили такве наводе, амерички новинари наводе да постоје информације да се такав напад разматра, иако је фокус војске тренутно на “Кини и санкцијама”.

У четвртак је Северна Кореја издала још једно упозорење говорећи да “САД озбиљно угрожавају мир и безбедност на Корејском полуострву и да доводе ситуацију на ивицу нуклеарног рата”.

Северна Кореја је 5. априла наводно испалила балистичку ракету из своје јужне покрајне у правцу Јапанског мора, преноси Спутникнеwс.цом.

Амерички председник Доналд Трамп изјавио је у четвртак да Пјонгјанг представља проблем “који ће бити решен”, док нарастају спекулације да би Северна Кореја могла бити на ивици шесте нуклеарне пробе.

У суботу Северна Кореја слави 105 година од рођења свог оснивача Ким ил Сунга, а амерички званичници страхују да би тај највећи национални празник те земље, познат као “Дан сунца”, могао да буде повод за нову, шесту нуклеарну пробу Пјонгјанга.

Из Северне Кореје је раније поручено да ће “САД добити рат ако тако одаберу”, док су из Пекинга и Кремља поручено да је неопходно смирити тензије.

 

Извор: Телеграф.рс