Издвајамо Свет

КИНА УПОЗОРИЛА „ЖУТОГ ДОНИЈА“: Престани са употребом војне силе и држи се даље од Сирије!

Кина је упозорила председника Трампа да се Америка мора држати даље од Сирије и престати да користи војну силу против Асадовог режима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Кина је увек била против употребе војне силе у међународним односима и за очување територијалног суверенитета,“ изјавила је у понедељак портпаролка Министарства спољних послова Кине, Хуа Чуњинг.

У очигледној осуди Трампове одлуке за лансирање ракета у региону, Кина је упозорила да се криза може решити само политичким средствима.

“На сиријском народу је да одлучи о будућности Сирије… Кина је спремна да сарађује са свим странама за решавање кризе што је пре могуће,“ додала је портпаролка.

Те примедбе су отишле даље него коментари госпође Чуњинг у петак, када је рекла да се Пекинг нада да ће “све стране остати смирене и уздржане како би се спречила ескалација тензија.“

Дипломатска криза је изазвана сумњивим нападом нервним гасом сиријског председника Башара ал Асада на град Кхан Схеикхоун, у ком је погинуло више од 80 људи.

Као одговор на то, Доналд Трамп је дао наредбу за лансирање 59 Томахавк крстрећих ракета усмерених на сиријску ваздушну базу, за коју је речено да се ту налазе хемијски агенси који су коришћени у нападу.

Ваздушни напад је покренут када је Доналд Трамп угостио господина Сија у свом Мар-а-Лаго одмаралишту на Флориди.

Он је искористио разговоре да притисне господина Сија да учини више по питању сузбијања нуклеарног програма Северне Кореје, а састанак је углавном оцењен као успешан, нарочито од стране кинеских државних медија, који су рекли да је овај догађај био доказ да конфронтација између ове две силе није била неизбежна.

Господин Трамп је након самита на Флориди написао на твитеру да је састанак био “невероватан… формирани су добра воља и пријатељство.“

Међутим, срдачан тон састанка није поновљен у одговору Русије и Ирана на напад крстарећим ракетама.

Савез који подржава сиријског председника је упозорио САД да ће они “одговорити силом“ ако се њихове “црвене линије“ пређу у Сирији.

“Оно што Америка ради у Сирији прелази црвене линије. Од сада ћемо одговарати силом на било ког нападача или на било какве даље нападе од стране било кога, Америка зна нашу способност за брзу и снажну реакцију,“ изјавио је заједнички командни центар.

Реакција Кине на ракетни напад се пажљиво посматра, и због утицаја који би то могло имати на њихов однос са Северном Корејом, и због тога како би то могло утицати на брзо мењање геополитике у региону.

У фебруару су Русија и Кина ставиле вето на резолуцију Савета безбедности УН-а која би одобрила казнене акције против сиријске владе.

То је стигло након што је заједнички истражни тим из Уједињених нација и Организације за забрану хемијског оружја закључио да је сиријска влада три пута спровела нападе гасом 2014. и 2015. године.

 

Извор: Wебтрибуне.рс