Издвајамо Србија

КО ЈЕ ОДГОВОРАН ЗА УБИЈАЊЕ СРПСКИХ ЦИВИЛА: Прошле су 22 године од страдања Срба у акцији БЉЕСАК

Председник Документационог информативног центра Веритас Саво Штрбац, у саопштењу поводом годишњице страдања Срба из Западне Славоније 1. и 2. маја 1995. године у акцији “Бљесак”, истиче да су у тој акцији погинуле и нестале 283 особе, укључујући 114 цивила и 11 милиционара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У саопштењу се подсећа да су првог маја 1995. године хрватске оружане снаге извршиле агресију на српску област Западна Славонија, у саставу РСК, у време када је ова област била под заштитом УН. Против западнославонских Срба, око 15.000 житеља са око 4.000 војника кренуло је више од 16.000 припадника хрватских оружаних снага.

Народ Западне Славоније, сећајући се Јасеновца и Пакрачке Пољане, кренуо је у егзодус према Српској. На путу према “мосту спаса” до реке Саве, сустизале су их авионске бомбе, маљутке из хеликоптера, топовске гранате и снајперски меци.Рањеници су доклани ножевима или гажени тенковским гусеницама, каже се у саопштењу. У „Бљеску“, према подацима Веритаса, погинуле су и нестале 283 особе, укључујући 114 цивила и 11 милиционера. Међу жртвама је 55 жена, 11 лица до 18 и 73 преко 60 година старости.

Од укупног броја жртава до сада је расветљена судбина 139 лица, док се међу несталима води још 144 лица. Од 146 ексхумираних, до сада је идентификовано 95 посмртних остатака, док остатак од 51 чека идентификацију по ДНА методи. Српска имања и православни храмови су опљачкани, опустошени и уништени.

Данас на том подручју живи тек око 1.500, углавном старијих Срба, док су се остали расули по свету. Све чињенице о „Бљеску“ су познате и Хашком тужилаштву, које никада није отворило истрагу за овај злочин, као што ни Савет безбедности никада није Хрватској увео кривичне санкције зато што је, као чланица у, извршила агресију на заштићену зону организације којој је и сама припадала, наглашава Веритас.

Извор:Фонет