Издвајамо Регион

„КУ*ВЕ ЧЕТНИЧКЕ, МАРШ ИЗ ХРВАТСКЕ“ грмеле су усташе а онда су СПЛИЋАНИ устали и показали да имају СРПСКЕ КРВИ! (ВИДЕО)

Пре почетка представе „Наше насиље и ваше насиље“ контроверзног хрватског редитеља Оливера Фрљића синоћ у Сплиту дошло је бурних протеста испред позоришта, али и сјајне, спонтане реакције публике у дворани.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Представа „Наше насиље и ваше насиље“ изазвала је велико интересовање, првенствено због контроверзних сцена, попут оне у којој Исус Христ силује муслиманку. Уље на ватру додала је чињеница да је представа, за коју је Католичка црква оценила да вређа вернике, увршћена на репертоар фестивала хрватске драме Марулићеви дани у оквиру ког је синоћ и изведена на сцени Хрватског народног казалишта у Сплиту (ХНК).

Управо то је био повод да се бесна руља, углавном чланова и симпатизера ХСП-а (Хрватска странка права), окупи испред ХНК-а и гледаоце који су долазили на представу вређа најпогрднијим речима.

Из масе су се чули повици „го*а југословенска“, „ку*о четничка“, „ку’ћеш вјештице“, „удбашко го*о“, „цигани“, „сотоне“, „одлазите из хрватског Сплита“ и слично, а у једном тренутку бесна руља окренула се ка полицији и почела да скандира „како вас ово не вређа“ и „јесте ли ви Хрвати“. Окупљени су тражили и да редитељ представе Оливер Фрљић буде ухапшен, али и да се на место министра културе врати Златко Хасанбеговић, министар чији су мандат обележили скандали, махом повезани са усташтвом.

 Неколицина, како пишу локални медији, симпатизера или чланова ХСП-а купила је карте за представу и ушла у дворану да би покушала да минира извођење и направи инцидент.
Тада је дошло до спонтане, али сјајне реакције публике која је у глас почела да пева песму „Кад би сви људи на свету“ Арсена Дедића из давне 1967. године и тако утишала протестанте.

Ово није први пут да су Фрљићеве представе изазвале бурне реакције, па чак и озбиљније инциденте, попут нереда који су се догодили недавно у Пољској испред позоришта у коме је требало да почне представа „Проклетство“ када је полиција грубо растерала демонстранте.
У хаосу који је настао дошло је чак до бацања петарди и димних бомби, а бес је изазвала сцена у представи у којој, након призора оралног секса, кип покојног пољског папе је обешен с плочом „заштитник педофила“. Католичка црква и конзервативне средине у тој земљи представу се су оцениле „богохулном“.
Извор: Блиц.рс