Издвајамо Свет

ЛАВРОВ: Бомбардовање Сирије је засновано на ИЗМИШЉЕНОМ ИЗГОВОРУ!

Сергеј Лавров (Фото: Јутјуб)

Руски министар спољних послова се забринуто обратио новинарима на конференцији за штампу у Ташкенту.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изразио је данас наду да амерички ракетни напади на сиријску ваздухопловну базу неће „неповратно“ оштети односе између Москве и Вашингтона, и поручио да ће Русија захтевати од САД да објасне зашто су извршили нападе.

„Надам се да ова провокација неће нанету ненадокнадиву штету“, рекао је Лавров на конференцији за новинаре у Ташкенту, престоници Узбекистана, пренео је Ројтерс.

Шеф руске дипломатије назвао је амерички напад у Сирији „актом агресије заснован на потпуно измишљеном изговору“, пренео је Ројтерс.
„Подсећа ме на ситуацију 2003. када су САД и Британија, заједно са неким својим савезницима, напали Ирак“, рекао је Лавров.

Он је додао да ће Москва захтевати да се открије истина о одлуци САД да нападну Сирију, наводи ТАСС.

„Не знам када ћемо моћи да санзамо како су САД одлучиле да нападну СИрију, али морамо захтевати да се отркије истина и то ћемо урадити“, рекао је Лавров.

Руски председник Владимир Путин верује да амерички напад на сиријске војна постројења представља агресију против суверене земље, изјавио је раније данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„Председник Путин америчке ударе против Сирије сматра агресијом против суверене земље којом се крше норме међународног права, под измишљеним изговором“, рекао је Песков.

Ројтерс преноси наводе из Кремља да Путин амерички напад на ваздухопловну базу у Сирији наноси озбиљну штету односима САД и Русије и да се ради о циничном покушају одвлачења пажње света од убијања цивила у Ираку.

Подсећамо, председник САД-а Доналд Трамп наредио је напад на снаге сиријског председника Башара ал Асада, истичући како је витални национални интерес САД-а спречити употребу хемијског оружја.

Пентагон је известио да је током ноћи испаљено 59 томахавка с разарача на истоку Средоземног мора. Русија је убрзо осудила „америчку агресију“ на Сирију истичући како ће једнострани потез САД-а имати негативне последице по односе с Русијом, а сличног става је и Иран. На другој страни, Велика Британија, Сиријска опозиција и Саудијска Арабија поздравиле су амерички напад.

Извор:СрбијаДанас.цом