Србија

Лазански: Kосовска војска већ постоји

„Формирање косовске војске је само формалност. Kосовска војска у практичном стању већ постоји. Има структуру, команду, хијерархију, али се само зове ‘Kосовске безбедносне снаге’. Обуку им врше НАТО-ови официри и инструктори“, каже војни аналитичар Мирослав Лазански, преноси „Спутњик“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Наравно да Американци никада нису могли одмах да пристану да се та војска трансформише, да се игнорише српски глас у косовској скупштини. Иако та војска није никаква претња за Србију, Приштина тиме корак по корак покушава да заокружи парадржавну творевину коју они зову „држава Kосово“ – сматра Лазански.

– Американци им тренутно дозирају помоћ. Нису „на прву лопту“ хтели својим фаворитима у предизборној кампањи да дају такав мираз, али за годину-две екипа у Приштини ће направити неки „бајпас“ и оствариц́е свој циљ – додаје он.

Лазански се осврнуо и на усвајање Декларације посланика косовске скупштине којом Kосово признају само на основу уставног имена „Република Kосова“, без звездице и фусноте.

– То представља чист фолклор, неку врсту циркуса и сатире. Са фуснотом или без ње, они се понашају као самостална држава. Чињеница је да их је признало више од сто држава у свету, главне западне земље, али је и даље најбитније да их ми никад не признамо – закључује Лазански.

 

Извор: rs.sputniknews.com