Издвајамо Православље

MАНАСТИР СВЕТОГ ЈОВАНА КОД ЛЕСКОВЦА: Овде се српска војска причестила пред одлазак у Косовски бој(ВИДЕО)

На темељима порушеног храма из косовског периода, браћа Јован и Андроник из племићке породице Кантакузин 1517. године подизали су нову цркву манастирског комплекса у околини лесковачког села Јашуња – Бабичка гора. Манастир Светог Јована Претече одише лепотом аутентичног објекта и иконописа у припрати и унутрашњости цркве.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Фреске јашуњског манастира су прави драгуљ са почетка 16. века који се више нигде не може видети. После много година небриге и запуштености манастир на Бабичкој гори поново живи захваљујући игуману Јоаникију и добротворима.

Протосинђел Јоаникије када је стигао у манастир затекао је комплекс зарастао у коров. Стара црква, са дотрајалим кровом, једва да се видела, конак је био пред рушењем као и делови манастирских зидова. Није било воде и струје, а манастир је више од 50 година био без домаћина.

– То је био благослов и дошао сам овде са једном камп-кућицом, а када сам освануо видео сам да то неће бити тако једноставно. Не слутећи какве ћемо све проблеме имати у тој кућици сам провео две зиме, али благодарећи Богу и Светом Јовану све се у ходу превазилазило.

Иконопис ком се сада сви диве био је преливен чађу и ништа се од прелепих фресака није видело – сећа се игуман Јоаникије тренутка кад је пре осам година закорачио у манастир.

Легенда каже да се српска војска овде причестила пред бој на Косову, а археолошка истраживања потврдила су старину претходних објеката и некадашњи изглед манастира грађеног од тесаног камена, док су чишћење и конзервација иконописа открили сјај и културно богатство какво се ретко виђа.

Гледајући њихову лепоту и површину, која је скоро у потпуности очувана, чини их неупоредивим чак и са студеничким иконописом, иако је он старији и вреднији и на гласу. Има оваквих иконописа и у Сукову, Поганову и Темској, али је јашуњски једини који је сачувао своју аутентичну лепоту и нигде није досликаван – истиче отац Јоаникије.

Иницијална средства за обнову стигла су од локалне самоуправе и компаније “Здравље Актавис”, а онда су уследиле и донације из земље и иностранства – каже Бојан Тојага, директор Агенције за локални економски развој.

За две године, када ће бити обележено и 700 година од настанка манастира, треба изградити још један потпорни зид, манастирску капију, поплочати плато, поставити мобилијар, завршити започету народну трпезарију и параклис и уредити амбијенталну расвету.

Звоно које је краљ Милан, након ослобођења, 1882. године поклонио овом манастиру је сачувано и биће подигнуто у новој звонари “да звони као у давна времена и сведочи о борби за слободу”. Манастир је у најтеже време, од 1920. до 1956. године, очувао монах Јоасаф који је дошао из Русије, после Октобарске револуције. Овде је и умро, а његов гроб је у црквеној порти.

Извор:Вечерње Новости/И. Митић