Издвајамо Србија

МЕКЕЈН: Вучић јасно ставио до знања да се Србија неће придружити НАТО-у, али ће зато…

– Вучић жели добре односе са САД и европском заједницом, али истовремено разуме да постоје дуги односи са Русијом и мислим да ће његове потезе до одређеног степена да диктира наш и европски ангажман у земљи – рекао је Мекејн.

Loading...

Новоизабрани председник Србије Александар Вучић мора пажљиво да балансира између Русије и Запада, каже шеф Одбора за оружане снаге, амерички сенатор Џон Мекејн.

У ексклузивном интервјуу за “Глас Америке” Мекејн је рекао да сви знају да су односи Србије и Русије стари више векова и да истовремено, Србија учествује у вежбама за обуку са САД.

– Председник Вучић је јасно ставио до знања да се Србија неће придружити НАТО-у, али да ће сарађивати и да сарађује, нарочито када је реч о борби против тероризма – рекао је Мекејн и додао да је то још једно питање где је Балкан експлозиван због покушаја радикалног ислама да утиче на многе грађане.

– Вучић жели добре односе са САД и европском заједницом, али истовремено разуме да постоје дуги односи са Русијом и мислим да ће његове потезе до одређеног степена да диктира наш и европски ангажман у земљи – рекао је Мекејн.

Он је навео да САД не могу да буде срећне због тога што је Србија недавно склопила споразум о набавци оружја из Русије и што ће добити руске авионе, тенкове и другу опрему, “међутим да је председник Вучић овде, рекао би да је једино од њих могао то да купи”.

– Можда је то тачно или није, али би то он рекао. Можда нисам у праву, али верујем да новоизабрану председник Вучић покушава да пажљиво балансира између Русије и Европе – истакао је председавајући сенатског Одбора за оружане снаге.

Према његовим речима, Вучић зна да су његови грађани ових дана више проевропски него проруски орјентисани, а истовремено, како је рекао, Србија има вишевековне односе са Русијом.

– Не мислим да жели превише да се приближи Русији, зато што сматрам да већина његове популације више прозападно и провевропски оријентисана него проруски – рекао је Мекејн.

Он је додао да је његов разговор са Вучићем био продуктиван.

– Да смо обраћали пажњу на њега, Србију, могли смо да имамо већу сарадњу, више заједничких обука, вежби, веза које би биле драгоцјене не само за западне интересе, већ и за регион – навео је Мекејн.

Што се тиче дијалога Београда и Приштине, према његовом мишљењу, дијалог би требало наставити,а охрабрује га то што су обе стране барем пријемчиве за ту идеју.

Мекејн је истакао да је његов општи утисак је да је дошло до огромног напретка на Балкану од конфликта 90-их, али да постоје значајне тензије и нестабилност који расту уместо да се смањују.

Он је навео да није сасвим јасно у ком смеру Србија иде, нарочито у светлу избора председника Вучића. Према његовим речима, очигледно постоји тензија између Хрватске и Србије.

– Постоје значајне тензије, неке деценијама старе, неке нове у региону које изискују нашу пажњу, а мене брине што су нам пажњу одвратиле Русија, Украјина, Блиски исток, Кина, тако да нисмо обраћали пажњу на регион, нити су Европљани обраћали довољно пажње на Балкан – рекао је Мекејн.

Он је навео да, такође, постоје тензије посебно између Србије и Косова, тако да верује да је то, искрено речено, резултат изостанка америчког и европског лидерства.

– Учествовали смо у конфликту тамо, дошло је до великог губитка живота, а последњих година смо изгледа напустили регион, и то је још један пример где је америчко лидерство апсолутно неопходно – рекао је Мекејн.

Он је додао да САД треба да буду више ангажоване на Балкану, да би требало да потврде своју подршку, да укључе Балкан у неке од заједничких војних операција, посебно оне које су чланице НАТО-а.

– Њима такође треба да искажемо захвалност за помоћ у Авганистану и широм света. Дакле, потребно је далеко више ангажовања, заговарања, посредовања, на пример у веома динамичној, експлозивној ситуацији у Македонији – рекао је Мекејн и додао да никоме није у интересу да дође до распада Македоније.

Мекејн: Вучић има снажан мандат

На питање да ли су поједини у Србији су забринути због концентрације власти, после Вучићеве победе на изборима и да ли га то брине, Мекејн је рекао да постоји тренд у источној Европи – Мађарској, донекле у Пољској, Бугарској – консолидације власти у рукама појединачних лидера.

– Постоји ризик од тога у Србији. Мислим да председник Вучић због већине с којом је победио на изборима верује да има снажан мандат. Ми морамо да урадимо што год можемо да осигурамо да он као председник једне демократије поштује то како демократија у суштини функционише – рекао је Мекејн.

Loading...
loading...
loading...