Свет Србија

МЕКЕЈН: Забринут сам због Русије; Америка је главни војни партнер Србије

Фото: Јутјуб

Сенатор САД Џон Мекејн изјавио је да је с премијером Србије Александром Вучићем разговарао о томе како су два светска рата почела у региону источне Европе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Мекејн је након разговора с Вучић на конференцији за медије казао да стабилност у Европи значи безбедност у САД и да је подршка Сједињених Држава Европи „челична“.

„По повратку у САД порука мојим колегама у Сенату, председнику и америчком народу је да је све што се дешава у источној Европи од виталног значаја за националну безбедности САД“, рекао је Мекејн.

„Желим да честитам Александру Вучићу на победи на председничким изборима и радујем се што ћу да сарађујем с њим како бисмо унапредили и омогућили да Србија уђе у Европску унију јер је Србија сила помирења у источној Европи“, рекао је амерички сенатор.

Он је честитао Вучићу на напретку Србије у економским реформама и напретку на путу ка ЕУ.

„Оптимистичан сам да ће временом сва важност интеграције Србије у ЕУ бити искристалисана, али сам забринут због руског понашања у региону и покушајем да се свргне власт у суседној Црној Гори“, нагласио је Мекејн и додао да је јасна умешаност Русије и у сукобима у Сирији.

„Надам се да ће овакво понашање од стране Сирије престати и јасно је до тога дошло у сарадњи са Русијом“, истакао је.

„Разговарали смо и о важности дијалога Београда и Приштине који се одвија под окрљем ЕУ и који је довео до напредка захваљујући председнику Томиславу Николићу и премијеру Александру Вучићу“, додао је Макејн и истакао да су „САД најактивнији војни партнер Србије са око 90 одсто активности“.

Мекејн је изразио захвалност на улози Србије у коалицији која се бори против ИД, те због тога што је Србија један од најактивних партнера САД у мешовитим вежбама.

На питање новинара о наводном хемијском нападу у Сирији Мекејн је рекао:

„Верујем да су Руси знали о хемијском оружју у Сирији и авиони руских снага су користили прецизно вођене авионе који су гађали болнице“.

„САД ће првенствено указати Русима да је таква врста ратних злочина неприхватљива. Ми ћемо обучити оне који се боре против сиријског председника Башара ел Асада. Најпре треба забранити Русима да лете са подручја са којих су изведени ти напада, а затим је потребно одржати мировне преговоре да Асад и Путин схвате да не могу да победе на овом ратишту“, закључио је Мекејн.

Као некадашњи пилот, амерички републиканси сенатор изјавио је саучешће породицама погинулих пилота Галеба Г4.

 

 

Извор: B92