Свет

Меланијин инат Трампу у неколико реченица: Послала је снажну поруку свима као права Југословенка

Оно што је привукло посебну пажњу светских медија јесте њено скоро директно супростављање ставовима свог супруга Доналда Трампа, који је често критикован због оштрих изјава о женама, избеглицама и активистима

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Меланија Трамп се јуче појавила у јавности и одржала је говор у Стејт Департменту, где је истакла да је “сада право време за оснаживање жена“. Прва дама се обратила на церемонији “Међународне храбре жене”, где су додељене награде дамама које су се посебно истакле у свом активизму, у промовисању мира, људских права и оснаживања жена. Међутим, оно што је привукло посебну пажњу светских медија јесте њено скоро директно супростављање ставовима свог супруга Доналда Трампа, који је често критикован због оштрих изјава о женама, избеглицама и активистима.

Награде су отишле у руке 13 жена из Бангладеша, Демократске Републике Kонго, Сирије, Ирака, Турске, Вијетнама, Јемена и Перуа.

Сирија и Јемен су земље чијем је становништву забрањен улаз у САД према одлуци председника Доналда Трампа. Он је наиме донео одлуку да људима из појединих махом муслиманских земаља забрани улаз у Америку како би наводно заштитио свој народ од прилива избеглица и могућег тероризма. Ирак је именован у првом документу али је другој уредби уклоњен.

Госпођа Трамп се суочила са јавним критикама током свог последњег великог говора на Националној конвенцији Републиканске партије, јер се сумњало да је плагирала говор бивше прве даме Мишел Обаме.

Током свог говора на церемонији доделе награда, Меланија је похвалила жене за њихову “храброст духа… и храброст због њихових уверења”.

– То је наша дужност да осветлимо победу сваке жене – рекла је прва дама, која се још увек навикава да држи говоре у јавности.

Додала је да где год се “умањује вредност жена, да то умањује цео свет”, преноси Индепендент.

Овај њен наступ се доста разликује од понашања господина Трампа који је псовао припаднике група које се боре за женска права.

Женски марш је одржан у Вашингтону одмах након његовог ступања на дужност председника, а постојале су гужве и током његове инаугурације.

То је био глобалан догађај. Стотине хиљада демонстраната се окупило у градовима широм света како би протестовало због тога што је човек попут Трампа, који “не поштује права избеглица и жена” и који је најавио поништавање бројних међународних споразума, постао председник САД.

Меланија је такође истакла да људи из различитих средина треба да се поштују је су “сви припадници људске расе”.

Kоментатор ЦНН Kејт Андерсен Бровер каже да њен први наступ од Трамповог ступања на дужност показује да она “има веома низак профил или да уопште нема личност”.

Прва дама је остала да живи у Њујорку са сином Бароном, уместо да се пресели у Белу кућу.

Она је недавно одржала ручак у Белој кући за Међународни дан жена, иако је Иванка Трамп та која је често присутна на важним састанцима са шефовима држава и пословним људима.

Госпођа Трамп је недавно ангажовала стручњака за комуникације, да би јој помогао око јавних наступа, преноси Индепендент.

 

Извор: Telegraf.rs