Издвајамо Србија

МИНИСТРИ САГЛАСНИ: Србија хапси Муслијуа због позива на рат!

Министри сагласни – Јонуз Муслију мора одговарати због скандалозних и сепаратистичких изјава!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Након што је Јонуз Муслију, председник Националног савета Албанаца, са седиштем у Бујановцу, дао пуну подршку за уједињење Албаније и Косова уз коментар да, уколико би дошло до тога, не би имало смисла без Прешева, Бујановца и Медвеђе, министри у Влади Србије сагласни су да Мулсијуем треба хитно да се позабаве државни органи и да он буде ухапшен!

Прети му затвор до 15 година!

У члану 307 Кривичног закона, који носи назив „Угрожавање територијалне целине”, каже се да „ ће се ко силом или на неки други начин покуша да отцепи неки део територије Србије или да део те територије припоји другој држави казнити затвором од три до 15 година”.

Дан након што је Муслију без пардона рекао и: „Ми смо ратовали и сама борба ОВПМБ је имала за циљ да реализује такав подухват, то је и воља грађана са референдума на овим просторима на југу Србије, одржаног 1992. године, на којем су се Албанци са југа изјаснили да ће, ако дође до промене граница и територија, тражити уједињење са Косовом и Албанијом”, шеф српске дипломатије Ивица Дачић за „Ало!“ каже да то не сме проћи некажњено.

– По мом мишљењу, државни органи Србије би требало да реагују на отворени сепаратизам Јонуза Муслијуа и позива на рат – отворено је навео министар спољњих послова за „Ало!“.

Министар за рад Александар Вулин истог је мишљења. Он за „Ало!“ каже да председник Националног савета Албанаца изјавом да Прешево, Бујановац и Медвеђа треба да се припоје Косову и Албанији позива на трећи балкански рат и рушење уставног поретка и територијалног интегритета Србије.

Петров: Мора бити смењен!

Професор Уставног права Владан Петров за „Ало!“ каже да Муслију у најмању руку мора бити смењен са функција које обавља.
– Овакве изјаве председника Националног савета су апсолутно пример злоупотребе и функције председника и читаве институције. Савети Националних мањина нису државни органи, него органи чије је успостављање обезбедила држава, дала им прави оквир и статус и служе да се баве питањима унапређења и заштите мањинских права, а то апсолутно није оно што ради Муслију. Он се бави државним питањима. Његова функција председника општине такође би могла да буде доведена у питање, јединица локалне самоуправе би могла да поднесе поступак за његово разрешење – истиче он.

– Ово треба да коментаришу надлежни државни органи и он би за ово морао да одговара. Ово није нека политичка изјава, нити лични став, већ позив на рушење уставног поретка и угрожавање територијалног интегритета Србије. Ово је наставак онога што је учинио Еди Рама, што је наставио Хашим Тачи, то је позив на трећи балкански рат за стварање велике Албаније – изјавио је Вулин.

Вулин наводи и да се трећи рат на Балкану неће водити на територији само једне земље, већ да постоји опасност да захвати и више земаља региона.

– Ниједан балкански рат није се водио на територији само једне земље, а НАТО треба да обузда Албанију да не звецка оружјем. Ми немао ниједну дечју главу за бацање – рекао је Вулин.

И председник Одбора за људска и мањинска права српског парламента Мехо Омеровић позвао је међународну заједницу, ЕУ и све њене чланице да адекватно реагују на изјаву председника бујановачке општине.

– Европска унија и њене чланице морају реаговати на овакве изјаве истом мером као што то често знају када говоре о угрожености националних мањина у Србији – навео је Омеровић.

Омеровић указује да су изјаве Раме и Тачија, које су претходиле изјави Муслијуа, остале без адекватне реакције међународне заједнице.

Муслију крши све законе

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић оценио је за „Ало!“ да је председник бујановачке општине „прекршио све законе Србије”.

– Овде се не ради само о позиву на сепаратизам, позив на сепаратизам може да буде легитиман док је искључиво политички. Ово је позив на насиље јер уједињење Косова и Албаније и промена границе Србије може да се спроведе само ратом. Ово је директан позив на рат, на тероризам и на све оно што цивилизован свет осуђује. Он крши све законе Србије и међународне норме. Србија мора да реагује – истиче Анђелковић.

Извор:Ало/Јелена Ђондовић