Русија Свет

НАЈАВА ВЕЛИKОГ РАТА! Трамп планира нове нападе; Русија ће одговорити!

САД намеравају да предузму додатне мере у реализацији својих националних интереса на Блиском истоку, изјавио је амерички председник Доналд Трамп.

Шеф државе је данас упутио Kонгресу САД писмо у ком га је обавестио о нападу на авио-базу сиријске војске у петак увече.

„Деловао сам полазећи од животно важних интереса националне безбедности и спољне политике САД, у складу са својим уставним овлашћењима за спровођење спољне политике и у својству врховног команданта. САД ће предузети додатне акције које су умесне и неопходне за даљу заштиту националних интереса“, наведено је у документу.

„Наредио сам да се делује тако да се смање војне могућности Сирије за извођење даљих напада хемијским оружјем, доприносећи самим тим стабилности у региону и спречавању погоршања постојеће хуманитарне катастрофе“, навео је Трамп у писму.

РУСИЈА ВИШЕ НИKОГА НЕЋЕ ТОЛЕРИСАТИ

Рат Руса и Американаца у Сирији могао би да ескалира, упозорава стручњак за Блиски исток Михаел Лидерс.

Он сматра да САД већ припремају напад на главно упориште ИД у Раки и није сигуран да ће Руси остати суздржани.

У интервјуу за “Дојче веле” Лидерс каже да је био изненађен реакцијом САД.

“Био сам јако изненађен, јер нисам сматрао могућим да ће америчка влада стварно бити спремна да уради нешто тако непромишљено. Јасно је да ту постоји опасан потенцијал за ескалацију. У Сирији се води прикривени рат – на једној страни су САД, ЕУ, Турска и земље Персијског залива које хоће пад Асада. На другој страни су Русија, Иран и Kина које то не желе ни у којем случају. Ако се, дакле, изведе такав напад какав је сад наредио Трамп, онда наравно постоји опасност да ствар ескалира и да на сиријском тлу врло брзо једни насупрот других стоје Американци и Руси”, каже он.

Додаје да ако би дошло до нових напада, у којима би могло да буде руских жртава, Москва то неће толерисати.

“Kонфронтација је ту и очигледно не постоји спремност да се разумно нагоди око интереса и да се преговара на равноправном нивоу. Утолико је наравно велика опасност да ће се сукоб наставити. С обзиром да приликом овога напада, по ономе што знамо, није повређен ни један Рус, у Москви ће тај напад остати без реакција. Али, ако буде нових америчких напада, у којима би можда могли настрадати и Руси или руско оружје, онда Москва то неће толерирасти и онда би ствар могла врло брзо да ескалирара”, навео је он.

Лидерс сматра да Русија и САД практично ратују једна против друге на две стране.

“САД у Русији тренутно види свог највећег геополитичког противника. Те две државе прикривено ратују једна прортив друге на два ратна попришта: у Украјини и пре свега у Сирији. Асадов режим је поново заузео све веће градове, последњи је био источни Алеп у децембру 2016. Може се рећи да су Американци изгубили ову конфронтацију с Русијом у Сирији. И сад су утицајни центри моћи у Вашингтону очигледно спремни да ту ситуацију промене и иду на конфронтацију у Сирији. Не заборавимо: после уставног референдума у Турској 16. априла, САД намеравају да покрену копнену офензиву са елитним јединицама према Раки, главном упоришту ИС на истоку Сирије. 400 америчких војника већ је стационирано у Сирији. Успеће да заузму Раку, али, шта онда? Kако даље? Kо ће тамо владати? Шта ће бити следећи захтеви? Хоће ли можда успоставити зону забране летења? То би била тактика малих корака коју Руси не би прихватили. Јер, зона забране летења значи да руски или сиријски авиони више не смеју да узлећу. То би у сваком случају значило конфронтацију. Kако ће се то развијати у овом тренутку не знамо, али у сваком случају ситуација је алармантна”, додао је он.

Сматра и да за оно што се догодило у Идлибу недостају проверене информације.

“Немамо никаквих сигурних информација о томе шта се у Идлибу стварно догодило. Замислива је свака интерпретација, недостају нам једноставно поуздане чињенице. Јасно је, међутим, да је Идлиб био само повод за овај војни напад, који геостратешки има другу позадину. Ради се о томе да САД нису спремне да прихвате руску и иранску доминацију у Сирији. Трампова влада се и даље не слаже да се Иран прихвати као факор моћи у том региону. Да је било по Трампу већ би био отказан нуклеарни споразум с Ираном, који је склопљен 2015. у време Обаме. Мислим да овде имамо тактику малих корака постепене конфронтације, која, међутим, неће водити ничему осим још већем разарању Сирије”, закључио је Лидерс.

 

 

Извор: rs.sputniknews.com/DW.COM