Издвајамо Србија

НАПЕТО У РИК-у, ЈЕДАН ГЛАС ОДЛУЧУЈЕ О ПРОГЛАШЕЊУ РЕЗУЛТАТА: Претње тужбама и општи хаос на седници!

Да ли је на помолу нова постизборна криза јер део опозиције, односно један број председничких кандидата најављује да неће признати победу Александра Вучића. Док се све врти око једног гласа у проширеном саставу Републичке изборне комисије, на данашњем заседању тог дела још једна бурна седница

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наизглед протоколарна одлука председничког кандидата Милана Стаматовића да замени функције свог члана Слободана Поповца и његовог заменика у РИК-у Борислава Митровића изазвала је бројне полемике у том телу. Кључ је томе што само један од њих, односно члан има право гласа.

Поповац:

– Разлог због којег се тражи моје разрешење јесте то што нисам подлегао бројним и непримереним притисцима који су вршени на мене да гласам против проглашења резултата избора – казао је.

– Ако је притисак то што сам ја два или три пута питао г. Поповца зашто гласа тако како гласа, а он ми објаснио, па ја онда заиста имам проблем са тумачењем дефиниције притиска – каже Иван Нинић, члан РИК-а у име ДЈБ.

Митровић:

– Слободан Поповац ни у једном тренутку није заступао на валидан, коректан начин интересе нашег кандидата за председника републике, г. Милана Стаматовића. то је највећи проблем овде.

Поповац:

– Митровић је променио ставове од како је ишао на инструктажу у Сремску Митровицу са господином Радуловићем.

Митровић: – За ово ћу вас тужити.

Поповац: – Ма тужи.

Митровић:

– Поповац све што говори говори неистину. Све у корист своје промоције и промоције једног кандидата а не кандидата којег заступа.

Након скоро два сата расправе, РИК је усвојио захтев Стаматовића, али тај један глас против проглашења коначних резултата није довољан.

Од 28 чланова с правом гласа у РИК-у владајућа коалиција има 13. Да ће гласати за најавио је и представник Мирослава Паровића, па је за проглашење резултата потребан још један глас.

С друге стране опозиција има 11 представника који су до сада најавили да ће гласати против. Жељка Радета коју је у РИК предложио СРС није желела да се изјашњава, али подсећа да су радикали увек до сада гласали против. Уколико тако буде и сада пресудан ће бити глас представника ЛСВ-а.

Бојан Пудар није желео пред камере Н1, али наводи да је на свим изборима било „поледице на путу“. Ипак, он истиче да на овим председничким изборима нису примећена флагрантна кршења изборног процеса.

– РИК треба да поступа као одговоран орган, а то значи да се стара о очувању изборне воље грађана. Не би било у складу с нормалним радом РИК-а да се било који члан политички опредељује независно од изборних резултата.

Истовремено, лидер ЛДП-а чији је представник у РИК- поднео оставку на функцију као подршку захтевима студената, апеловао је на председничке кандидате да признају резултате избора. Чедомир Јовановић навео је да нема ниједног озбиљног аргумената да су избори били нерегуларни.

 

Извор: Еспресо.рс / Н1