Занимљивости Издвајамо Србија

НАРОДНА ВЕРОВАЊА НА ГАРАВУ СРЕДУ: Вечерас на небу чекајте овај знак

Недеља после Васкрса пуна је лепих народних обичаја и веровања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пошто Срби Васкрс прослављају три дана, данашњи дан први је радни, када се верници враћају свом уобичајеном животу, а на селу пословима у домаћинству и око стоке. Данашњи дан неки називају гаравом средом, а други светлом јер су наши прадедови и дедови веровали да вечерас обавезно треба гледати у небо чекајући – знак!

Наиме, веровали су да ако вечерас небо буде без облака, ведро и звездано, година ће бити родна. Ако буде облака, година до следећег Васкрса биће тешка, година беде и оскудице. У ужичком крају пак верују да ко вечерас угледа звезду падалицу биће баш срећан у наредној години, али верује се и да они којима је неко недавно умро обавезно вечерас треба да погледају у небо јер ће тамо видети како са неба пада звезда која је „припадала“ преминулом.

На другом крају Србије, тачније у Банату, на овај дан некада се сеоским шоровима кретала весела поворка маторих момака – неожењених мушкараца до 30 године – које би пратили свирци. Они би за собом вукли пањ. Овај диван обичај одржао се у селима до почетка Другог светског рата, а нежење би биле јавно прозване што се не жене односно били су нагарављени, нацрњени.

Ако у сну видите гараво лице то значи да желите некога или нешто што не можете да имате. Могуће је да сте заљубљени у особу која је заузета или вас једноставно не жели. Могуће је да баш зато желите ту особу јер вам се чини недостижном.

По народном веровању, среда је врло повољан дан, а поготову млада среда, за сваку људску делатност и предузимање важних корака. У неким пределима је ово варовна среда, која се назива воденом, јер је посвећена воденој стихији – да не уништи усеве и летину, што се у време пролећних киша често дешавало.

У прошлости се много пазило на то да се људи уздржавају од сваке зломисли и лошег дела. Поготову средом, јер ко згреши у среду – грех му остаје до судњега дана.

Извор: србијаданас.рс