Регион Србија

Немачки медији: Вучић угрожава хрватски примат на Балкану?

Успон Александра Вучића на председнички трон утицаће на односе Загреба и Београда, пре свега на европској сцени. Хрватска се поставља као патрон у региону јер је већ чланица, али би јој Вучић могао бити изазов, пише „Дојче веле“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ругали бисмо се Србима, али…
Српски председнички избори нису побудили велики интерес у Хрватској која се и сама спрема за локалне изборе. Став грађана се креће од „што даље од Србије“ па до „имамо ми и својих проблема“.

Тек је проглашење изборне победе Александра Вучића испровоцирало реакције хрватског дела друштвених мрежа које могу да се сместе у две фиоке: на првој би писало „на истоку ништа ново“, а на другој „ругали бисмо се Србима да и код нас није једнако лоше“.

Политички аналитичар Давор Ђенеро каже да односи Загреба и Београда у новим околностима, поготово у контексту црногорског приступања НАТО, постају односи НАТО-а и руских савезника на Балкану и да је очито је да Русија и Запад на Балкану воде врло озбиљан сукоб

Хрватска јавност Вучића и даље види пре свега као политичког потомка Војислава Шешеља и тешко да ће му икада, условно речено, опростити његову прошлост. Али се мора забринути због позиције коју таква проруска ауторитарна Србија, захваљујући Вучићу, добија унутар ЕУ – додаје Ђенеро.

„Отео“ Хрватима Меркелову
– Очито је да је ЕУ одлучила да у идућих 20 година нема проширења према западу Балкана. С Вучићем је нашла модус како не прекинути односе с тим простором, а задовољити интересе који произлазе из замора од проширења – сматра он.

– Вучићу су међу првима честитали аустријски канцелар Kристијан Kерн, министар Себастијан Kурц и европски комесар Јоханес Хан. Врхунац његове кампање је био вишесатни разговор са канцеларком Ангелом Меркел. То значи да Србија у овим тренуцима преузима својеврсну позицију политичког изабраника Немачке и Аустрије. У таквим околностима Загреб мора да брани своје интересе и да комуницира с тим Вучићем, какав год он био – закључује Ђенеро.

 

 

Извор: www.dw.com, Vestionline