Регион Србија

Немачки медији: Вучић угрожава хрватски примат на Балкану?

Успон Александра Вучића на председнички трон утицаће на односе Загреба и Београда, пре свега на европској сцени. Хрватска се поставља као патрон у региону јер је већ чланица, али би јој Вучић могао бити изазов, пише “Дојче веле”.

Ругали бисмо се Србима, али…
Српски председнички избори нису побудили велики интерес у Хрватској која се и сама спрема за локалне изборе. Став грађана се креће од “што даље од Србије” па до “имамо ми и својих проблема”.

Тек је проглашење изборне победе Александра Вучића испровоцирало реакције хрватског дела друштвених мрежа које могу да се сместе у две фиоке: на првој би писало “на истоку ништа ново”, а на другој “ругали бисмо се Србима да и код нас није једнако лоше”.

Политички аналитичар Давор Ђенеро каже да односи Загреба и Београда у новим околностима, поготово у контексту црногорског приступања НАТО, постају односи НАТО-а и руских савезника на Балкану и да је очито је да Русија и Запад на Балкану воде врло озбиљан сукоб

Хрватска јавност Вучића и даље види пре свега као политичког потомка Војислава Шешеља и тешко да ће му икада, условно речено, опростити његову прошлост. Али се мора забринути због позиције коју таква проруска ауторитарна Србија, захваљујући Вучићу, добија унутар ЕУ – додаје Ђенеро.

“Отео” Хрватима Меркелову
– Очито је да је ЕУ одлучила да у идућих 20 година нема проширења према западу Балкана. С Вучићем је нашла модус како не прекинути односе с тим простором, а задовољити интересе који произлазе из замора од проширења – сматра он.

– Вучићу су међу првима честитали аустријски канцелар Kристијан Kерн, министар Себастијан Kурц и европски комесар Јоханес Хан. Врхунац његове кампање је био вишесатни разговор са канцеларком Ангелом Меркел. То значи да Србија у овим тренуцима преузима својеврсну позицију политичког изабраника Немачке и Аустрије. У таквим околностима Загреб мора да брани своје интересе и да комуницира с тим Вучићем, какав год он био – закључује Ђенеро.

 

 

Извор: www.dw.com, Vestionline

loading...
Loading...