Издвајамо Свет

НЕМАЧКИ МИНИСТАР ШОКИРАО АЛБАНЦЕ: Косовска војска само у договору са Србима!

Министар спољних послова Немачке Зигмар Габријел поручио је у Приштини да косовска војска може да буде формирана само у складу са прописима и у договору са српском страном, не искључујући могућност од избијања нових сукоба на Балкану.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Земље Балкана треба да допринесу својим друштвима“, рекао је Габријел на заједничкој конференцији за новинаре са косовским премијером Исом Мустафом.

Мустафа је рекао да Косово треба да има своју војску, која ће бити формирана у складу са прописима и договором са представницима Срба у косовском парламенту.

„Косово има право на суверену војску као било која друга земља“, рекао је Мустафа, пренео је албански портал „Албеу“.

Габријел, који је у Приштину допутовао јутрос из Београда, где је јуче разговарао са српским премијером и новоизабраним председником Александром Вучићем, рекао је да Немачка држи обећање и да су „врата ЕУ отворена за све земље Балкана“, али да то подразумева претходно испуњавање свих критеријума.

„Наш амбасадор овде информисан је о свим постигнућима Косова, али реформе морају бити настављене пре свега у правосудном систему, јер владавина права доводи инвеститоре“, рекао је Габријел, пренео је портал „Лајми“.

Поручио је да дијалог са Београдом о нормализацији односа треба наставити, јер је то најбоље за мир и стабилност у региону.

„Добар однос Косова и Србије је прилика државама региона да буду део ЕУ“, рекао је шеф немачке дипломатије.

Говорећи о разграничењу са Црном Гором, Габријел је казао да је ратификација споразума о томе неопходна за добијање визне либерализације.

„Моја порука је да скупштина усвоји тај споразум“, рекао је немачки министар и запитао зашто представници опозиције у парламенту блокирају тај споразум, ако је визна либерализација толико важна за грађане Косова.

„Споразум о ратификацији је један од услова ЕУ и либерализације визног режима неће бити без испуњавања тог услова“, изричит је био Габријел, рекавши да је било речи и о алтернативним опцијама, али да је по том питању кључни проблем понашање косовске опозиције.

Упитан да коментарише идеју „заједничког тржишта Балкана“, Габријел је казао да то не зависи од њега, али да верује у могућност постизања таквог споразума.

Питање које се поставља је у овом случају је: „Да ли Косовари и Срби верују једни другима?“

 

Извор: Танјуг