Издвајамо Свет

НЕШТО СМЕРАЈУ: Тајне службе се окупиле на једном месту,нико не зна повод

На затвореној конференцији шефова тајних служби учествоваће 15 обавештајних агенција

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шефови шпијунских агенција САД и њених савезника слетели су у новозеландски град Квинстаун, где ће присуствовати тајном састанки савеза познатијег под називом „Пет очију“- алијанса обавештајних служби САД, Велике Британије, Канаде, Аустралије и Новог Зеланда.

Тајни састанак окупиће позната лица попут директора ФБИ Џејмса Комија и шефа ЦИА Мајка Помпеа, али и челне људе британског МИ6.

Како пише локални лист Њу Зеланд стаф, приватни авион слетео је на аеородром у Велингтону прошлог викенда, а да се ради о необичној летилици показао је идентификациони број на репу.

Наиме, ознака 10030 открива да авион припада ЦИА, пише лист.

Занимљиво је да су подаци о летилици били скривени те да чак ни контролни торањ као ни Флајт Радар 24 нису могли да прикажу уобичајене информације које се приказују при слетању.

Новозеландски Хералд известио је да ће затвореној конференцији присуствовати укупно 15 обавештајних агенција из пет земаља , која ће се одржати у Ероутауну.

Портпарол премијера Новог Зеланда Била Инглиша потврдио је да на састанак долазе све сами шефови тајних служби.

-Услед специфичних и озбиљних безбедносних захтева, не можемо да коментаришемо о детаљима. Оно што могу да кажем јесте да конференцији неће писуствовати садашњи, а ни бивши шефови држава- истакао је портпарол.

Алијанса „Пет очију“ је савез између пет држава са енглеског говорног подручја, а тиче се надзора.

Постоји више од 70 година, а тренутно водеће стране у њему су америчке НСА, британски ГЦХQ, канадски ЦСЕЦ, аустралијскии АСД и новозеландски ГЦСБ.

Чланови ове групе међусобно размењују обавештајне податке и заједно раде на глобалном апарату надзора.

Занимљиво је да се о овом савезу није знало скоро ништа све до 2013. године када је бивши аналитичар НСА Едвард Сноуден у мору открића о шпијунирању светских размера обелоданио и податке о савезу „Пет очију“.

Извор:Блиц/srbijadanas.com