loading...
Издвајамо Србија

НОВ ЗАКОН СТУПА НА СНАГУ: Србија забрањује соларијум

Употреба соларијума требала би до краја 2017. године да буде забрањена млађима од 18 година, најављују из Министарства здравља.

Соларијум је Светска здравствена организација сврстала у прву групу канцерогена, а већ је забрањен у Аустралији и Бразилу.

Државни секретар Министарства здравља Ференц Вицко каже да ће забрана соларијума за млађе од 18 година бити регулисана подзаконским актима – правилником.

– Пре доношења Закон о санитарном надзору већ смо планирали формирање радних група за израду сегмената који регулишу употребу соларијума. Очекујемо да до краја године све буде прихваћено кроз органе Републике Србије – рекао је Вицко на конференцији за новинаре поводом обележавања Европског дана борбе против меланома – Еуромеланома 2017.

Заменик председника Удружења дерматовенеролога Србије Душан Шкиљевић каже је настанак меланома код младих од 18. до 29. година последица УВ зрачења у соларијуму.

Око 3.348 случајева меланома у Европи је последица соларијума.

Истраживања спроведена у четири средње школе у Србији показала су да 38 одсто средњошколаца било бар једном у соларијуму, а да су неки од њих почели тамо да одлазе са 13 година.

– Око осам одсто средњошколаца каже да је више од 30 пута била у соларијуму што је огромна количина зрачења – каже Шкиљевић.

Годишње у Србији од меланома оболи више од 500 људи, а њих 200 у тренутку постављања дијагнозе већ има метастазе.

Извор:Танјуг

loading...