Издвајамо Србија

НОВИ УДАР НА ЏЕП! Срби спремите новчанике, цене меса скачу у небеса!

Београд — Уочи првомајских празника и Ђурђевдана у трговинама су подигнуте цене свежег свињског меса за око 100 динара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тако, килограм бута кошта од 500 до 540 динара, врата без костију око 699 динара, а млевено од 450. И док једни тврде да је цена намерно подигнута због предстојећих празника, с друге стране, постоје теорије, да је понуда товљеника у Србији изузетно лоша, па је килограм живе ваге достигао у појединим деловима наше земље и 200 динара.

Како кажу у Министарству трговине, цена свежег свињског меса јесте последњих дана повишена, у просеку за 60 до 70 динара, у зависности од категорије, пишу Вечерње новости.

“Пре неколико недеља разлог је био Васкрс, а сада Први мај и Ђурђевдан”, објашњавају у ресорном министарству.

“Повећана је тражња, а повећана је и цена товљеника. Већ половином маја дође до стабилизације цена, јер су сада порасле само цене свежег меса, док су прерађевине остале исте. Нема баш неке несташице меса, већ је дефинитивно повећана тражња. Чак ни сточарима не иде наруку та „напумпана“ и висока цена, јер у року од пола године, она драстично падне, па буде вишак на страни понуде. Свакако, веће цене нису никакво изненађење за овај период године. Према нашим сазнањима „отишла“ је само цена свињског меса”, додају.

Поједине велике месаре, последњих неколико дана, два до три пута су подизале цену меса. Уз то, засад се, наводно, не осећа неки пад промета, тврде трговци.

“У Србији се зна да пред Ускрс поскупе јаја, а пред Ђурђевдан свињетина и јагњетина”, каже Горан Паповић, председник Националне организације потрошача Србије.

“Овде не постоји здрава конкуренција или неки начелни договор. Необично је једино то што је цена јагњетине остала иста. Не знамо шта се дешава с тим на тржишту. То је један шпекулантски однос трговаца и произвођача према купцима. Једноставно, закон понуде и потражње не важи у Србији. То се десило и са јајима, а кад није имао ко да их купи пала је цена. Очекујемо сличну реакцију и са месом. Економска стабилност грађана је изузетно мала, па ове цене неће баш тако лако проћи дуго”. додаје она.

У Србији је прошле године било 3,02 милиона свиња, од чега око 356.000 крмача. Тренд урушавања сточарства и те како је ухватио нашу земљу, јер је за последњих 10 година нестало више од 800.000 свиња.

 

Извор: Вечерње новости