Србија

НОВИ УЛТИМАТУМ АЛБАНАЦА: Траже да Срби прихвате косовске симболе

Kосовска влада условила је почетак израде Статута Заједнице српских општина усвајањем косовских општинских симбола

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Нова препрека на путу реализације Бриселског споразума. Kосовска влада условила је почетак израде Статута Заједнице српских општина, односно како је Приштина назива – Асоцијације српских општина – усвајањем косовских општинских симбола. Представници привремених власти пронашли су тако нови начин да одложе примену договореног и испуњење својих обавезе које проистичу из договора са предстаницима Београда.

Челници четири општине на северу Kосова и Метохије завршавају четворогодишњи мандат, одбијајући да усвоје грб и симболе општина. Општине Северна Митровица, Лепосавић, Звечан и Зубин Поток настављају да функционишу без општинских печата, а службене дописе потврђују потписима председника локалних самоуправа.

У Приштини тврде да је то у супротности са Уставом и Законом о локалној самоуправи који прописују начин функционисања општина. Kако би се испуниле ове обавезе, Влада Kосова је условила почетак израде Статута Заједнице српских општина усвајањем општинских симбола.

У општинама са српском већином, у овом захтеву Приштине виде још само један нови начин да се представници косовских Албанаца одложе примену договореног и испуњење својих обавезе које проистичу из Бриселског споразума.

Чак је и портпаролка амбасаде САД у Приштини, Ј. Мишел Шон, рекла да “верује да је дошло време за све заинтересоване стране да оставе по страни личне и политичке приговоре и започну са радом на изради Статута у најкраћем могућем року“.

 

 

Извор: Telegraf.rs/Lajmi/Koha