Издвајамо Русија

НОВО РУСКО ЧУДО: Стратешки бомбардер ПАК ДА ће дејствовати са територије РУСИЈЕ!

У току је рад на новим бомбардерима који ће за 15 година постати окосница стратешке авијације Русије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Први пробни примерак авиона ПАК ДА полетеће почетком наредне деценије. Авион ће бити направљен у виду „летећег крила“ (без стабилизатора на репу и са кабином уграђеном у конструкцију крила), и летеће брзином мањом од брзине звука (до 1.250 км/ч), што значи да бити знатно спорији од Ту-160 који је данас основни модел стратешке авијације Русије и чије место ће ПАК ДА заузети када буде уведен у експлоатацију.

Јефтинији, безбеднији и недостижнији

„Ту-160 је прављен за продор кроз непријатељску противваздушну одбрану. Због тога развија брзину већу од звука и има карактеристике које му омогућавају да улази у стратосферу и сакрива се од непријатељских ловаца-пресретача и противавионских ракета, а затим да све бомбе избаци на непријатељској територији“, рекао је за „Руску реч“ професор Академије војних наука Вадим Козјуљин.

Данас авијација има моћне ракете Х-555 и Х-101 чији је домет 5.000 км, тако да више није неопходно да стратешки бомбардери имају такве квалитете. Сада стратешки бомбардер може да врши своју функцију фактички са територије Русије, где је под заштитом руске противваздушне одбране.

Оружје ће бити смештено унутар авиона, а труп ће бити направљен по „стелт“ технологији од материјала који апсорбује радио-сигнале.

„За ловац Т-50 направљене су ракете које се смештају унутар авиона и одатле се наводе на циљ. Раније то није било могуће, јер су ракете морале висити на спољним носачима, одакле су добијале информацију о циљу и биле навођене на њега“, додао је експерт.

Он је нагласио да ће нове околности и карактеристике омогућити да авион буде мање приметан на непријатељским радарима.

Експерти сматрају да ПАК ДА неће имати више пројектила од Ту-160 и других авиона стратешке авијације Русије (до 40 тона).

„ПАК ДА ће моћи да носи све врсте атомских и конвенционалних бомби, укључујући и касетне бомбе, бомбе за пробијање оклопа и бетона и друге“, рекао је за „Руску реч“ Павел Булат, руководилац Међународне лабораторије механике и енергетских система Универзитета информационих технологија.

Зашто су се радови одужили?

Радови на стварању новог стратешког бомбардера почели су 2009. године. Уговор је потписан са корпорацијом „Тупољев“, чији авиони су окосница стратешке авијације Русије.

У почетку је Министарство одбране РФ рачунало да ће нови авион ући у експлоатацију већ 2025. године, а да ће тестирање бити извршено до 2020. Касније се, међутим испоставило да се пројекат одлаже, тако да војноиндустријска предузећа обнављају серијску производњу модернизоване верзије Ту-160.

„Американци такође већ 20 или 30 година праве бомбардере нове генерације, али се окончање тог посла стално одлаже јер данас ни они, као и ми, немају стварну потребу за таквим авионом. Стари амерички B-52, као и наши Ту-160, решавају све задатке нуклеарне тријаде. Због тога нико не жури са стварањем новог стратешког бомбардера док не дође до великог технолошког напретка у производњи авиона“, сматра Булат.

Експерти кажу да у најскорије време не би требало да буде војних конфликата у којима је неопходно учешће стратешке авијације.

„Ми имамо ’луфта’ да направимо авион који ће се драстично разликовати од свих ранијих. Због тога и наши и амерички стручњаци без журбе раде на новом авиону“, закључио је Булат.

 

Извор: Руска реч