Издвајамо Србија

НОВО СРПСКО ЧУДО СЕЈЕ СТРАХ: Самоходни вишецевни бацач ракета Морава!

Војска Србије могла би ове године у склопу модернизације да добије и нови самоходни вишецевни бацач ракета Морава.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Велики план модернизације војске обухвата набавку и усавршавање 14 врста оружја, од мигова 29, модернизованих орлова, тенкова Т-72, возила лазар и милош до вишецевног самоходног бацача морава.

Иако је морава најављивана пре неколико година, а произведен је и један експериментални примерак, Војска Србије добиће потпуно ново ракетно возило под тим именом.

Како се сазнаје, ново возило је завршено у Техничко-ремонтном заводу у Чачку, где су радници из крагујевачких Застава камиона, који би требало да производе мораву, заједно са колегама из Чачка и војним инжењерима склопили возило постављено на шасију коју прави ФАП из Прибоја.

За разлику од претходне верзије, нова Морава има кабину направљену по најмодернијим стандардима, са двоструким оклопом од челичних плоча дебљине осам и шест милиметара и тешка је 2,2 тоне. Посебна заштита је непробојно стакло дебљине 80 милиметара.

Конструисана је тако да су њене површине под угловима, како би се смањила силуета и могућност погађања противоклопним средствима. Ново возило има три осовине, а на кабини и куполу са митраљезом.

Према сазнањима, морава ће ових дана бити тестирана на полигонима, а опремљена је вишецевним бацачем ракета земља-земља, калибра 122 милиметра, са два контејнера и укупно 24 лансирне цеви. Ракете су домета 35 километара, а могу да разоре површину од 32 хектара. Српска војна индустрија недавно је у Абу Дабију представила нову артиљеријску ракету град калибра 122 мм, чији је домет чак 50 километара.

Вредност мораве процењује се на милион и по евра. Израда, укључујући производњу челичних плоча, њихово ласерско сечење, склапање делова и коначног производа, трајала је 30 дана. Ако се успостави серијска производња, како се сазнаје, време израде било би вишеструко краће.

 

Извор: Блиц.рс