Православље

ОЧЕ НАШ: Ево када је настала молитва Богу и зашто се на крају каже „Амин“!

Сви бисмо требали да знамо „Оче наш“. Молити се значи разговарати с Богом, захваљивати, клањати се, износити своја размишљања и осећања, молити га за нешто. Први писани подаци о молитви датирају још од пре 5.000 година. Постоји 6 типова молитви: примитивна, ритуална, грчка, филозофска, мистична и пророчанска.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Срби се сматрају великим верницима и поштоваоцима црквених обичаја и веровања. Сви јако добро знамо молитву “Оче наш”, (или бисмо макар требали да знамо), а у овом тексту доносимо вам занимљиве детаље о томе када је настала прва молитва, чему служи и зашто се на крају молитве “Оче наш” каже – Амин!

Први писани подаци о молитви као таквој датирају још од пре 5.000 година. Неки антрополози као што су Едвард Брнет и Џејмс Џорж Фрејзер сматрају да су већ прва интелигентна бића наше планете практиковала нешто што данас познајемо као молитву.

Молитва је религиозни чин изговарања одређеног текста, у којем се верници обраћају Богу.

Молити се значи разговарати с Богом и задржавати се с њим, захваљивати, клањати се, износити своја размишљања и осећања, молити га за нешто.

Читава вера се заправо заснива на молитви. Она је одржава и утврђује у приватном и јавном животу.Kатолици се, осим Богу, моле и Блаженој Девици Марији, свецима и анђелима чуварима. У хришћанском богослужењу Амин се изговара на крају сваке молитве и химне као реч потврђивања.

По Фридриху Хејлеру постоји шест типова молитви: примитивна, ритуална, грчка, филозофска, мистична и пророчанска.

Најчешћа молитва међу Хришћанима јесте Господња молитва.

То је молитва коју је Исус изговорио и препоручио својим ученицима и свим следбеницима. Дао ју је Господ Христос, па се зато зове Молитва Господња, а назива се и почетним речима “Оче наш”.

Христос је рекао: Овако се ви молите – Оче наш, који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође Царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као на небу; хлеб наш насушни дај нам данас и опрости нам дугове наше као што ми опраштамо дужницима својим, и не уведи нас у искушење, но избави нас од злога”.

Овом молитвом и искреним молитвеним расположењем треба да се обраћамо Богу увек, јер је Он добар и милостив Отац свих нас.

 

Извор: Beograd.in