Издвајамо Србија

ОТИШАО У ПЕНЗИЈУ И СМИСЛИО ГЕНИЈАЛНУ СТВАР: Ако Зорану план успе зарадиће 680 хиљада

Он је своје лешнике засадио 2006. године и тек је прошле године по први пут убрао плодове свог рада

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Након што је као војно лице отишао у пензију, Зоран Новаковић је одлучио да се упусти у нови посао. Почео је да се бави производњиом лешника.

– Препрека је једино што се дуго чека на повраћај средстава, али ко може да сачека прича је лепа, с обзиром да мала производња у Србији не задовољава потребе, па се лешник увози из Турске. Код мене је потражња много већа од понуде. Зову ме људи из целе Срибје и могао бих да продам много више. Међутим, за мене и егзистенцију моје породице, ово је сасвим задовољавајућа производња и приход – истиче Зоран.

Лешник може да чека добру цену

Он је своје лешнике засадио 2006. године и тек је прошле године по први пут убрао плодове свог рада. Наиме, лешник рађа тек осме, девете, па чак и десете године када је његов род у пуном капацитету.

Новаковић је посадио 500 садница на једном хектару и добио род прошле године од око две тоне неочишћених лешника, односно око 850 килограма очишћених лешника. Тренутна цена лешника, према његовим речима је 800 динара на велико, тако да се простом рачуницом долази до тога да када би их одједном продао по тој цени – зарадио би 680.000 динара.

– Не продајем одмах, чекам праву цену. Он није кварљива рода, може да се чека повољна цена, не мора истог месеца да се прода. Нисам продао све, јер имам старе купце којима месечно испоручујем одређену количину. Цена никада није пала испод пет евра по килограму на велико, за ових 10 или 11 година колико се тиме бавим – каже Зоран, преноси “агроклуб.рс“.

Увезао саднице из Италије

Након истраживања о лешнику и разговора са колегама, своје саднице увезао је 2006. године из Италије.

– Цена садница зависи од тога да ли су стаблашице или су жбунастог облика. Стаблашице су калемљене саднице, оне су од пет до шест евра по стаблу, а жбунасте саднице су 2,5 до три евра. Све зависи ко шта преферира и воли. Ја сам засадио жбунасте саднице и задовољан сам њима – каже Зоран.

Према његовим речима, његове саднице су квалитније од оних које могу да се нађу у Србији, јер имају посебну арому, која даје посебан мирис колачима, те су његови лешници јако погодни за посластичаре и кондиторску индустрију.
Инвестиција од 5.000 евра

Цела инвестиција око лешника, од куповине садница, обрађивања плаца, анализе земљишта до куповине машина и прикључака за трактор, реализована је из сосптвених средства. Није учествовао на конкурсима. Када је подвукао црту, цела инвестиција га је коштала око 5.000 евра.

Зоран је неке купце тражио сам, а неки су му сами дошли. Свој сајт има већ десетак година, те су многи преко интернета сазнали за његову производњу лешника. Купци његових лешника су углавном послатичарнице и продавнице здраве хране у ужичком крају.

– Сматрам да нисмо погрешили. Да има посла око њих – има, али сасвим пристојна зарада може да буде. Ово није наш максимум, можемо да проширимо, али за нас је сасвим довољно ово што имамо. Покрије се нешто са пензијом, мало са лешницима и може пристојно да се живи – каже Зоран.

Извор:Телеграф.рс