Издвајамо Свет

ОТКАЗ КОЈИ ЈЕ ШОКИРАО АМЕРИКУ: Трамп отпустио човека који га је довео на власт!

Човек кога су многи називали Трамповом десном руком, контроверзни главни стратег Беле куће Стивен Бенон, познат по својим екстремним и неретко антисемитским и ксенофобним изјавама, добио је отказ након изненадне реорганизације Савета за националну безбедност САД.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бенон, некадашњи први човек екстремног десничарског портала „Брајтбарт“, ушао је у Белу кућу као особа од великог поверења председника Доналда Трампа, а ускоро је именован и сталним чланом Савета за националну безбедност.

Његово именовање је запрепастило аналитичаре, нарочито јер је Бенон био медијска песница која је, по мишљењу многих познаваоца политичких прилика у САД, била пресудна за Трампову победу на изборима.

У најављеној реорганизацији Савета, коју је „Блумбергу“ пренео извор близак бирократској процедури реорганизације, Бенон ће бити уклоњен, док су директор обавештајне заједнице Ден Коутс и начелник Џозеф Данфорт враћени међу сталне чланове Савета.

Извор близак Трамповој администрацији тврди да је Бенон био у Савету једино како би пазио на Трамповог бившег саветника за националну безбедност Мајкла Флина, те да „његово присуство више није неопходно“.

По свему судећи, чини се да Трамп сужава круг људи од поверења, а да је у њему за сада остало места једино за потпредседника Мајка Пенса, ћерку Иванку и зета Џареда Кушнера.

Ко је Стивен Бенон, антисемита који не бира речи

Занимљиво је да се од самог Трамповог уласка у Белу кућу стекао утисак да је Бенон један од људи који „вуку конце из сенке“, те да важи за можда и најбитнијег председниковог сарадника, барем према писању америчких медија. Међутим, изгледа да нико није незамењив, а да је лоша репутација Бенону донела карту у једном смеру – ка излазним вратима Беле куће.

Бенон, бивши уредник контроверзног портала и банкар „Голдман Сакса“ био је један од шефова Трампове кампање, те је висока позиција у Белој кући уједно била и једна врста награде за добро одрађен посао.

Бенон је човек кога прате скандали. У једном од својих мејлова назвао је лидере Републиканске партије пи**ама, након што је један део естаблишмента републиканаца одбио да подржи Трампа.

Такође, био је оптужен и за антисемитизам, након што је отворено рекао да „не жели да његове ћерке иду у школу са Јеврејима“, због чега се нашао пред судом.

Почетак каријере

Као високо школован кадар, Бенон је након дипломирања на универзитету Џорџтаун, где је добио мастер диплому на студијама националне безбедности, отишао на усавршавање на Харвард, надајући се каснијем послу на Волстриту. У томе и успева, и 1983. се запошљава у „Голдман Саксу“. Његова банкарска каријера није била једини посао којим се бавио, с обзиром да је упоредо постао и продуцент у Холивуду. Био је извршни продуцент драме Шона Пена „Индиан Руннер“, а има и удео у заради од ситкома „Сајнфелд“, који је и даље број један по заради у САД, где је такође био продуцент давне 1993.
Љубав према Регану

Трампов главни спин-мајстор никада није крио своје дивљење према некадашњем председнику Роналду Регану.

– Долазим из из радничке породице католичких Ираца. Одувек смо били за Кенедија и демократе. Нисам се мешао у политику све док нисам постао свестан колико је Џими Картер за**бао ствар. Постао сам велики обожавалац Роналда Регана, а то сам и даље. Оно што ме је окренуло против естаблишмента је 2008. година, када сам постао свестан да је Буш упропастио ствари, што ме је подсетило на Картера. Земља нам је постала пропаст – рекао је Бенон у интервјуу „Блумбергу“ 2015. године.

Насиље

С почетком његове холивудске каријере у јавност су испливали и његови скандали. Бенонова тадашња супруга Мари-Луис Пикар оптужила га је да ју је давио и претио јој, објавио је тада „Њујорк пост“. Бенон је оптужен за насиље у породици, наношење телесних повреда и претње сведоцима, судећи по судским документима које је објавио „Њујорк тајмс“. Бенон је ослобођен на суду, с обзиром да се његова супруга није појавила на сведочењу. Пикарова је касније рекла како јој је Бенон наредио да напусти град и тако избегне сведочење.

„Брајтбарт ера“

Снимање документаца „У лице злу: Реганов рат у речима и делима“, спојио га је с Ендрјуом Брајтбартом, оснивачем портала „Брајтбарт њуз“, који је постао једна од ударних медијских песница Доналда Трампа. Након Брајтбартове смрти 2012. Бенон постаје алфа и омега портала, на чијем челу је остао до августа 2016. када га је Трамп ангажовао за кампању. Треба истаћи да су и пре Трамповог позива „Брајтбарт“ и Бенон отворено подржавали републиканца у председничкој трци.

– Себе називамо „Борилачки клуб“. На наш сајт не долазите да гледате куце и маце. Ми смо против естаблишмента и учаурених политичких класа на власти – рекао је Бенон једном приликом за „Вашингтон пост“.

Не воли Буша и Клинтонове

Бенон је од 2012. на челу „Говернмент Аццоунтабилитy“ института, истраживачке организације која је објавила књигу „Кеш Клинтонових“, у којој открива на које начине је све брачни пар Клинтон узимао огромне своте новце, као и књигу „Бушови долари“, у којој откривају афере Џеба Буша.

Након што је добио посао у Белој кући, Бенон је изјавио:

– Председник и ја смо имали веома успешно партнерство током кампање, које нас је на крају одвело до победе. Имаћемо исто такво партнерство које ће председнику Трампу помоћи у остваривању обећања.

Извор:Блиц/В. Филиповић