Занимљивости Издвајамо

ОТВОРЕН ТЕСТАМЕНТ ЕСМЕ РЕЏЕПОВЕ: Ево коме је краљица ромске музике оставила сву имовину…

Краљица ромске музике Есма Реџепова Теодосиевска до краја је остала краљица. Прекјуче је отворен њен тестамент у коме стоји да сву своју имовину оставља Македонији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Годинама је говорила да жели свој дом културе и хуманости да остави Македонији, а то обећање је и испунила. Прекјуче је отворен тестамент Есме у коме јасно стоји да сву имовину подарује држави. Есма је много волела Македонију, и Македонија је волела Есму. Свуда по свету, у свим интервјуима је помињала Македонију. У срцу је носила македонску песму, душу и мисао. Зато је Есма сву своју имовину поклонила Македонији – рекла је за Радио Слободну Македонију, Зорана Костовска, њена најближа сарадница.

Есма Реџепова Теодосијевска је умрла 11. децембра прошле године након кратког боловања. Легендарна певачица је преминула у 73. години живота.

Она је 2013. године добила престижну титулу Национални уметник Републике Македоније. Одржала је небројано концерата по целом свету и хуманитарних акција, а иза себе је оставила 47 деце које је усвојила, одгајила и извела на пут.

Још као девојчица, Есма је сањала да постане певачица. Сан јој се остварио, а касније је крунисана Краљица ромске музике, позната и цењена у целом свету. Певала је пред великим државницима – Титом, Гадафијем, Хрушчовом, Садамом Хусеином, Резом Пахлавијем, Индиром Ганди… Обишла је сва четири континента – и то неколико пута, а њени коцерти су увек били дупке пуни. Могла је да живи у било којој светској престоници, али се увек враћала кући, у њено родно Скопље, где је рођена 8. августа 1943. године у улици Иво Лола Рибар број 20, у кући која више не постоји.

Као да је предосетила да јој се ближи крај, Есма је средином јуна прошле године почела да пише тестамент. Још тада је рекла да ће сву своју имовину, односно њену кућу у којој је смештен Музеј и Дом хуманости и уметности “Стево и Есма Теодостиевски“ у Скопљу, тестаментом оставити држави Македонији. Музеј, који је био и дом Есме, има 750 квадратних метара и двориште око 1.300 квадрата.

– За изградњу Музеја до сада сам потрошила око милион евра. Радим од осме године и све што имам, па и Музеј направљени су мојим трудом. Музеј ће сведочити о мени и Стеви, о нашим домаћим и светским успесима, наградама и признањима – говорила је тада Есма.

У њеном дому – Музеју, изложени су предмети које је славна двојка добијала током њихове дуге и богате каријере. Ту се на једном месту налази преко хиљаду награда, похвалница, медаља, ношње, хаљине, музички инструменти, фотографије са наступа и породичне слике Есме и 48 деце које је усвојила и одгајила.

– Након моје смрти јавност ће моћи да види и бројне награде и признања које сам добила за мој хуманитарни рад, а о којима нисам говорила. Све ћу то поклонити држави сигурна да ће наставити да негује мој лик и дело. Желим да Музеј Есме и Стеве постане културни дом где ће се окупљати народ и одржавати хуманитарне активности, а у доњем делу Музеја желим да се отвори народна кухиња, рекла је Есма.

 

Извор: Д.Ј. / Телеграф.рс