Србија

Ово нико није очекивао! Ево ко ће водити СНС ако Вучић замрзне функцију у странци

Уколико садашњи председник СНС Александар Вучић по полагању заклетве за председника Србије буде замрзао челно место у партији, највеће шансе да га замени на тој позицији има Стефановић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– У Стефановића Вучић има велико поверење, али и до сада је показао организационе способности радећи у Београду – сматрају у СНС.

У прилог тези промоције Стефановића као будућег шефа странке сведочи и последњих неколико дана. Министар је и јавно присутан увек уз Вучића, а по објављивању резултата поновљених избора пре три дана, своје задовољство Вучић је исказао и тако што је загрлио Стефановића и привио га на груди.

Могућност да Стефановић буде нови шеф странке отворила је полемику унутар СНС да ли то значи да ће остати и на функцији у МУП или ће га неко заменити. Засад није могуће добити прецизну информацију, али уколико би Стефановић добио у задужење искључиво странку, спекулише се да би полиција у том случају припала Братиславу Гашићу, некадашњем министру војном.

Трамп у честитки Вучићу: САД подржавају напоре Србије да остане стуб стабилности
Место председника СНС, с обзиром на то да је посреди највећа странка а и у власти, јесте поприличан извор моћи. И до сада се лидери странака иако су одлазили на државне позиције нису одрицали позиције у странци. Први је то учинио Томислав Николић када је 2012. изабран за председника. Он је, међутим, пре око два месеца када је најавио могућност своје кандидатуре као услов да не иде на изборе тражио натраг странку. Процена је била да би му Вучић лакше дао и место премијера него што би му уступио партију.

Премијер који ће наследити Александра Вучића готово извесно неће бити из СНС, а на функцији би могао да остане свега годину дана јер се наредног пролећа уз београдске евентуално могу очекивати и парламентарни избори.

Тренутно најизгледнији функционери за место премијера су лидер СПС Ивица Дачић и министарка за локалну самоуправу и државну управу Ана Брнабић.

Николић и оставка

Томислав Николић је 2012. године победио на изборима Бориса Тадића и затим поднео оставку на функцију председника Српске напредне странке, јер је тада рекао да „жели да буде председник свих грађана“.

Николић је члановима Главног одбора странке тада поручио да не очекују да он више доноси одлуке, кадровска решења, стратегију, али да могу да од њега очекују савете.

 

 

Извор: Blic.rs