Србија

ОВО НИKО НИЈЕ ОЧЕKИВАО! МИНИСТАРKА нови премијер Србије!?

Ана Брнабић, министарка државне управе и локалне самоуправе, најозбиљнији је кандидат за новог председника Владе Србије, сазнаје „Ало!“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, новоизабрани председник Републике Србије Александар Вучић још није донео коначну одлуку кога ће предложити за свог наследника на челу Владе, али извори нашег листа блиски премијеру тврде да он има највише поверења у Брнабићеву, како у њену стручност, тако и у оперативност. Истовремено, Брнабићева има чист досије и нико не би могао да је с доказима прозива за било какву аферу. Такође, она је веома цењена и на западу, али и на истоку.

Вучић, наводно, намерава да Владу остави нестраначком премијеру, како би избегао сукобе међу ионако завађеним и сујетним страначким функционерима. Зорана Михајловић и Небојша Стефановић, обоје високи функционери Српске напредне странке, одавно себе виде на месту новог премијера, али Вучић је решен да ниједном од њих двоје не препусти фотељу, како би спречио поделе у странци. У јавности се спекулише да би фотељу премијера могао да добије бивши министар правде Никола Селаковић, али извори „Ало!” блиски дипломатским изворима наводе да би именовање Селаковића било дочекано на нож од западних земаља, наводно због његових посебних веза са Руском Федерацијом.

И актуелни министар финансија Душан Вујовић види себе у Вучићевој фотељи, па његови пријатељи по кулоарима већ шире приче како ће управо он наследити Вучића у Немањиној 11. Међутим, Вучић изузетно цени Вујовићеву стручност у области финансија, али има озбиљне замерке на његову оперативност и посвећеност послу. Такође, постоје и извесни проблеми приватне природе због којих Вујовић не би могао да се потпуно посвети веома захтевном послу премијера.

Година расплета

Поводом Вучићевог одласка са премијерске позиције у јавности се често оглашавао и некадашњи премијер, сада први потпредседник Владе Србије Ивица Дачић, који је отворено истицао да би прихватио ту позицију уколико би му била понуђена. Иако је више извора „Ало!” блиских Дачићу у незваничним разговорима тврдило да је он већ постигао договор с Вучићем и обезбедио фотељу премијера, сам Дачић ову информацију јуче није желео ни да потврди, ни да демантује.

Члан председништва СНС-а Небојша Стефановић изјавио је јуче да још није донета одлука о томе ко ће бити премијер Србије.

„То ће бити предмет разговора у странци и на свим другим нивоима у наредним недељама. Мислим да је Александар Вучић рекао да ће то бити у наредна два месеца, да ће се доносити таква одлука. Има времена за то, Влада функционише и ради свој посао“, рекао је Стефановић на конференцији за новинаре у Београду.

Упитан да ли би прихватио место премијера, Стефановић је рекао да му то место није ни нуђено, и да себе не види на том месту. Он је рекао да није ни време да остави место министра унутрашњих послова, јер треба много тога да се уради.

„Нисам се родио у фотељи, нити ћу у њој умрети. Бићу на функцији док сам потребан. Спреман сам да радим, то је важно за сваког човека који хоће да се прихвати јавне функције „, рекао је Стефановић.

На питање да ли ће премијер бити неко из странке или нестраначка личност, Стефановић је рекао да није донета одлука о томе, и да су се бавили предизборном кампањом.

Маја: Александар Вучић ће бити премијер до јуна

Председница Народне скупштине Маја Гојковић изјавила је да мандат одлазећем председнику Томиславу Николићу истиче 31. маја, након чега ће уследити консултације изабраног председника државе са партијама и избор председника. – Николићу мандат истиче 31. маја, а ако је по слову Устава и закона, након тога имамо консултације новог председника државе са партијама и избор председника – рекла је Гојковићева за ТВ „Пинк“.

И Дачић у комбинацији?

Небојша Медојевић, лидер Покрета за промене, написао је да се по Подгорици прича да је Александар Вучић на састанку са Путином одлучио да ће нови премијер Србије бити Ивица Дачић. Лидер СПС-а изјавио је јуче да са Вучићем није разговарао о томе ко ће бити будући премијер. Упитан да ли би прихватио када би му Вучић понудио ту функцију, Дачић је одговорио: – Нико ми не би поверовао када бих рекао да бих је одбио.

 

Извор: Alo.rs