Издвајамо Србија

ПАКЛЕНИ ПЛАН ТЕРОРИСТА: Бомбе на Албанце па оптужити Србе

У Гњилану је 18. априла одржан састанак терористе Шефћета Муслијуа и вођа тзв Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе, пишу Вечерње новости.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према безбедносним информацијама српских служби, они су разматрали које мере да се предузму како би се радикализовала и дестабилизовала ситуација на југу Србије, наводи овај лист.

Ове информације обелоданио је премијер и изабрани председник Србије Александар Вучић, наводеће да су на основу тога српске службе прикупиле доказе да бомбе бацане на неколико албанских кућа у бујановачком селу Велики Трновац нису бацали ни Срби, ни неки противници тих људи.

“Сами су бацали бомбе на своје куће да би испровоцирали реакцију других Албанаца и ставили политичку омчу око врата Србији. Реч је о веома опасној и више месеци припреманој акцији”, навео је Вучић.

Иначе, Шефћет Муслију (54) је аутолимар из села Кончуљ, који се 1998. прикључио ОВК на Космету. Био је врло близак Рамушу Харадинају. У лето 1999. године формирао је језгро ОВПМБ, које је започело терористичке акције против српских снага безбедности на југу Србије.

Терористичка организација, којој је био главнокомандујући, брзо је нарасла на неколико хиљада припадника. Постављали су замке, минирали путеве, бацали бомбе на српске куће и на пунктове полиције.

Управо је Муслију са представником НАТО 2001. потписао споразум о демилитаризацији ОВПМБ 2001. Након тога се сукобио са албанским политичким лидером Ризом Халимијем, и према неким причама, демолирао му канцеларију и физички напао његове сараднике.

Муслију се вратио у Гњилане, где живи са женом и четворо деце. Тамо је ухапшен 2003. и осуђен на 12 година затвора због три отмице и покушаја принуде. Казна му је смањена и после девет година, 2011. изашао је на слободу.

У Србији је за Муслијуом расписана потерница због тероризма. Међутим, судило му се у одсуству због злочина и убистава 80 цивила од јуна до децембра 1999. године, које је починила „гњиланске група“ на Космету. Виши суд за ратне злочине, уз још десет оптужених, осудио га је 2012. за злостављање и силовање две жене. Муслију је добио пет година затвора.

Извор:Новости