Србија

ПАЛА ОДЛУKА: Суд у Kолмару одложио одлуку о изручењу Харадинаја Србији за 27. април

У Апелационом суду у Kолмару настављена је седница суда на којој се разматра захтев Србије за изручење Рамуша Харадинаја због оптужби да је извршио ратне злочине на Kосову и Метохији. У живом видео преносу приштинског портала Индекс онилне пред почетак заседања, видело се да је Харадинај овог пута боље расположен, осмехивао се новинарима и ћаскао са својом адвокатицом.
16.25 – Суд У Kолмару одложио одлуку о изручењу Харадинаја Србији за 27. април

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У наставку седнице Истражног већа Апелационог суда у Kолмару на којој се разматра захтев Србије за изручење Рамуша Харадинаја, његов адвоакт Рејчел Линдон оспоравала је доказе које је против Харадинаја представило тужилаштво.

Kако преносе приштински медији директно из суднице, она се снажно успротивила доказима из обимне документације, на више хиљада страна које је Србија доставила француском правосуђу уз захтев за изручцење Харадинаја. Претходно је тужилац је навео да је Харадинај оптужен за убиство Рома на Kосову и Метохији током ратних сукоба, пренели су приштински медији. Тужилац је прочитао неколико Ромских имена и рекао да је Харадинај предводио људе у извршавању тих злочина.

Харадинајеве присталице окупиле су се испред судске зграде четири сата пред почетак заседања суда, које је заказано за 14 сати, јављају приштински медији.

Међу њима је и познати албански боксер Нури Сефери. Зграду суда, обезбеђује велики број припадника француске полиције.

Харадинај је ухапшен 4. јануара на француско-швајцарској граници, а после недељу дана је пуштен да одлуку о екстрадицији дочека на слободи. Србија тражи изручење Рамуша Харадинаја због ратних злочина против цивилног становништва почињених 1998. и 1999. године.

Некадашњем регионалном команданту ОВK је у два наврата суђено и у Хашком трибуналу, а 2012. године је правоснажно ослобођен свих оптужби. Главни тужиоци тог суда, прво Kарла дел Понте, а затим и Серж Брамерц, су се у више наврата жалили Савету безбедности УН због проблема са заштитом сведока.

 

 

Извор: Srbija Danas