Русија Свет

Пао први разговор Русије и Америке после напада на Сирију – Путинова десна рука узвратила Трамповој: Ово су претње по цео свет!

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров и амерички државни секретар Рекс Тилерсон данас су по први пут имали телефонски разговор након јучерашњег америчког бомбардовања сиријског војног аеродрома.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лавров је истакао да сиријски председник Башар Ал Асад није извршио напад хемијским оружјем на провинцију Идлиб и да јучерашње америчко бомбардовање војног аеродрома иде у корист само терористима.

– Влада која тврди да се бори против тероризма само иде на руку екстремистима, ствара додатне претње за регионалну и глобалну безбедност – написано је у саопштењу објављеном на званичној страници Министарства иностраних послова Русије на Фејсбуку.

Тилерсон и Лавров су се договорили да наставе дискусију о смиривању тензија у Сирији на састанку који ће бити одржан следеће недеље у Москви. Наиме, Тилерсонова посета руској престоници заказана је за 11. и 12. април.

Подсетимо, Америка је 7. априла испалила 59 крстарећих ракета “Томахавк” на ваздушну базу сиријске војске, због напада хемијским оружјем на побуњеничко упориште у провинцији Идлиб у уторак, преноси РТ.

Амерички председник Доналд Трамп наредио је ове нападе као одговор на страдање цивила и како би се “окончало крвопролиће у Сирији“.

Сиријска војска је објавила да је 9 особа погинуло, укључујући четворо деце, док је седам повређено у овом нападу. Руски председник Владимир Путин истакао је да је ово “агресија против суверене земље”

 

 

Извор: Telegraf.rs