Здравље Издвајамо

ПАРАДАЈЗ ИМА МОЋ ДА ИЗЛЕЧИ ЦЕЛО ТЕЛО: Eво и како

Уме очисти крв, избаци токсине из организма и опорави наше тело

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Парадајз је од давнина познато поврће, које је заступљено у свакодневној исхрани човека. Ово укусно поврће потиче из Јужне и Средње Америке, а у Европу је стигао први пут у Шпанију, пишу Цајевиза.цом

Парадајиз је основни састојак медитеранске кухиње, а поред својих јестивих адута, веома је важан за човеково здравље. Он поседује снажно дејство на многе болести, а одличан је и као превентива за одређене болести.

Парадајз у свом саставу броји доста ликопена, који иначе спада у један од најјачих и најефикаснијих антиоксиданта. Посебна пажња када је човеково здравље у питању, посвећује се куваном парадајзу и соку направљеном од њега.

Такође ово познато поврће богато је витаминима Б, Ц и Е, а такође се може похвалити са великом количином гвожђа, бакра, мангана и много калијума.

Против рака – Парадјаз, како је већ поменуто, веома је богат ликопеном и то га чини одличном превентивом за неколико врсте канцера, као што су рак дојке, рак панкреаса, рак црева и простате. Када је реч о овим опаким болестима за превенцију се препоручује једна чаша сока од парадајза на дан. Тако мала количина богата многим минералима и витаминима довољна је да сачува организам од свакаквих нежељених дејстава , која доводе до појава најопакијих болести.

Количина од 500 мл сока овог поврћа биће довољна да снабде организам са довољном количином ликопена. Антиоксидан црвене боје је управо моћни парадајз о којем је реч. Заправо ликопен је и веома снажан оксидант који има само добре резултате у детоксикацији организма.

Он ће прочистити тело и заштити га од даљих негативних утицаја из средина. Ликопен најбоље је уносити у своје тело путем хране или у облику сока. Комбинација обе варијанте даје загарантовано добре резултате.

За бољи вид – Парадајз је такође познат по чињеници да ће знатно побољшати вид. Он у великој мери садржи витамин А, који поспешује и побољшава вид. Исто тако овај витамин ће спречити многа оштећења вида, као и дегенерацију. Постоје научна истраживања која потврђују чињеницу о побољшању вида. Вид се особама које су сваки дан пиле по чашу парадајза побољшао за 40 посто, док код оних што га нису конзумирали није био случај.

Бољи квалитет крви – Када се говори о квалитету крви мора се споменути и гвожђе, калијум, витамин А, као и витамин Ц. Занимљиво је да је парадајз богат свим овим минералима и витаминима, те је на тај начин веома близак пријатељ човековој крви и може јој донети само добра. У великој мери она ће бити побољшаног квалитета, ако се у свакодневну исхрану уврсти ово врсно поврће.

Здраво срце – Опште је познато да је црвени парадајз веома битан за кардиоваскуларне проблеме, опет из разлога што у себи садржи велику количину ликопена, који је веома важан за добар рад срца. Било да је парадајз користи у исхрани свакодневно или у виду сока, снизиће се ниво лошег холестерола у крви, то је сигурно, као и триглицерида. На тај начин постигнуће да се не таложене потребне масти у крвним судовима. Значи за здраво срце и спречавање кардиоваскуларних обољења, јако је важно свакодневно се дружити са овим укусним поврћем.

Побољшава пробаву – С обзиром да је одличан уде токсикацији организма, парадајз ће у великој мери утицати и на рад црева и органа за варење. Да би пробавни систем човека остао виталан и здрав потребно је уносити свакодневно парадајз путем хране. У оваквим случајевима путем хране је чак и ефикаснија варијанта од сока. Ово поврће помоћи ће и код затвора и код дијареје, а то ће постоћи првенствено зато што је ненадмашиви антиоксидант.

Извор:Чајевиза.цом