Занимљивости Издвајамо

ПИН КОД ОДЛАЗИ У ПРОШЛОСТ: Стижу нам картице са скенером за отисак прста

Нова картица Мастерцарда се тренутно тестира у Јужној Африци

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Компанија Мастерцард тестира платну картицу са сензором за отисак прста па ће корисници, уместо уношења ПИН кода, трансакције потврдити додиром прста по картици.

Ове картице ће бити много сигурније за коришћење од актуелних које као потврду идентитета користе ПИН код. Наиме, ако неко украде картицу и зна ПИН (неки људи и даље ПИН-ове за картице држе записане на папирима и држе их у новчанику заједно с картицама), он без проблема може да испразни рачун у банци.

Нова картица Мастерцарда се тренутно тестира у Јужној Африци.

Прст је довољно поставити на сензор за отисак прста и трансакција ће бити обављена.

У овој компанији ускоро планирају проширити тестирање технологије и на Европу и САД, па ће ове или следеће године одређени број људи и у Европи имати прилику да испроба картице с уграђеним сензором за отиске прстију. Потврда трансакције отиском прстију трајаће једнако кратко као и уписивања ПИН-а на терминалу, а сама картица биће истих димензија као и стандардне пластичне картице.

Из Мастерцарда кажу како, захваљујући овој технологији и читачу отиска прстију, нико неће моћи да користи вашу картицу, а на почетку њени власници ће прво у банци морати да дођу и потврде отисак прста, али када се технологија додатно усаврши, корисници ће отисак прста моћи да региструју од куће.

Извор:Телеграф.рс