Србија

ПОЛИТИЧАРИ, ДАЉЕ РУKЕ! Ово су три ствари које би могле да УПРОПАСТЕ ПРОТЕСТЕ

Српски политичари ни под тачком разно не би требало да се укључе у протесте младих, јер би довели у питање његову будућност. Kо стоји иза њих, није важно, битни су ставови и енергија – то је показала анкета на сајту „Блица“

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Највећа сагласност постигнута је око два питања – да ли је пожељно да се и политичари придруже протесту и ко стоји иза њих.

Чак 68 одсто испитаника сматра да би мешање политичара у протесте све упропастило, јер се ради о бунту младих, док 20 одсто учесника анкете мисли да би њихово придруживање повећало снагу и значај протеста. Око 12 њих одсто „не може да докучи“ да ли политичари треба да му се придруже.

Kо је организатор, није важно

Огромној већини не смета што није познат организатор протеста. Око 51 одсто анкетираних сматра да то није важно, док има енергије, а 35 одсто мисли да није од пресудног значаја, ако му се поклапају ставови са учесницима.

– Овде се ради о одбрани система вредности младих који не прихватају ни ауторитет у породици, па тако ни онај који му намеће друштво. Они су били третирани као да су у забавишту, а заправо је реч о одраслим људима. Сваки почетак таквих протеста је непосредан, спонтан и не нарочито рационалан – објашањава за „Блиц“ културолог Ратко Божовић, који додаје да млади одбијају да прихвате перцепцију реалности коју им неко намеће.

Већина учесника наше анкете мисли да је потребна боља организација протеста. Око 40 одсто њих сматра да би то било корисно, због истрајности и планирања, док се 18 испитаника сложило да је боља организација апсолутно неопходна.

Учесници протеста из Београда и Новог Сада сложили су се око пет захтева – смену чланова РИK-а, РЕМ-а, директора и уредника Информативног програма РТС-а, разрешење председнице Скупштине Маје Гојковић, као и сређивање бирачког списка и увођење електронског гласања.

Страх од осипања, захтеви конкретни

За већину анкетираних, њих 60 одсто, захтеви су довољно конкретни, док 41 одсто испитаника сматра да њих треба конкретизовати, јер им није јасно шта хоће да постигну. Око 10 одсто посетилаца сматра да су захтеви конфузни и недоречени.

– Може да се деси да власт не испуни ниједан услов или да манипулише и испуни неке. На пример, да промени руководство РТС-а, доведе још рђавије и убаци јабуку раздора. Александар Вучић се сећа деведесетих, зна где су се правиле грешке и шта не треба да ради. Добро је, са друге стране, што се пробудила енергија и то је јако важна. Послата је порука да власт неће моћи да ради што хоће, што је и изузетно охрабрујуће – каже за „Блиц“ социолог Јово Бакић.

Да је највећа претња по будућност протеста губитак полета и његово осипање мисли 38 одсто анкетираних, док 34 одсто сматра да би могло да га угрози мешање политичара и политизација скупа. Око 28 одсто испитаника проблем види у могућим инцидентима који би бацили сенку на протесте и ослабили подршку.

 

 

Извор: Blic.rs