Русија Свет

ПОСЛЕДЊЕ УПОЗОРЕЊЕ РУСИЈЕ: Можемо да ударимо и по Американцима ако помажу терористе!

Владимир Путин (фото: kremlin.ru)

После америчких напада на ваздухопловну базу сиријске војске у Хомсу Русија је суспендовала меморандум о спречавању инцидената и обезбеђивању летова авијације током операције у Сирији, који је закључен са Вашингтоном, саопштило је руско Министарство спољних послова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То практично значи да Русија може да удари без упозорења не само по терористима, него и по Американцима, ако им помажу.

Москва позива Савет безбедности УН да одржи хитан састанак на којем би се расправљало о ракетном нападу САД на Сирију, наводи се даље у саопштењу.

„Ни не потрудивши се да нешто сазнају, САД су демонстрирале силу, војно се супротставиле земљи која се бори против међународног тероризма“, наводи се у саопштењу руског министарства. Ово није први пут да САД показују овакав непромишљен приступ који само погоршава постојеће проблеме у свету и ствара претњу за међународну безбедност.

Само присуство америчких трупа и трупа других земаља у Сирији без сагласности Владе те земље или одлуке Савета безбедности УН представља грубо, експлицитно и неоправдано кршење међународног права“, истиче се у саопштењу Министартва спољњих послова.

Министарство наглашава да ако се раније то објашњавало „задатком борбе против тероризма, сада је у питању јасан чин агресије против суверене Сирије“ Поступци које су данас предузеле САД још више нарушавају руско-америчке односе“, пише у саопштењу.

Америчка војна акција у Сирији представља покушај да се скрене пажња са ситуације у Мосулу који се налази на ивици хуманитарне катастрофе, саопштило је МинистарствоРуско министарство спољних послова саопштило је да је очигледно „да је напад америчким крстарећим ракетама унапред припремљен“.

У ноћи између четвртка и петка Сједињене Америчке Државе су лансирале више од 50 ракета „Томахавк“ на сиријски војни аеродром у Шаирату, који се налази на 38 километара од Хомса.

 

 

Фото: Kremlin.ru

Извор: rs.sputniknews.com