Србија

Прави разлог зашто Тачи Американцима боде ПРСТ У ОKО!

Хашим Тачи жури са формирањем војске Kосова јер жели ту иницијативу да припише себи будући да му је опстанак у фотељи и у политичком животу неизвестан.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наруку му не иде одржавање председничких избора у Србији, као ни сложена ситуација у региону, пре свега у Македонији, јер Сједињене Америчке Државе не желе тај посао да заврше на пречац.

Маја Бјелош, истраживач у Београдском центру за безбедносну политику, објашњава да САД с нестрпљењем ишчекују резултате избора у Србији и целокупне ситуације у региону.

– Актуелни премијер Александар Вучић је гарант свега што је договорено у Бриселу с једне стране, а са друге је то Хашим Тачи. Занимљиво је шта би се дешавало када би дошло до промене актера у дијалогу – наводи Бјелош.

Тачи, међутим, не попушта већ инсистира да до трансформисања Kосовских снага безбедности у оружане снаге дође што пре. Главни разлог за журбу је тај што се председнику Kосова дрма фотеља.

– Тачи губи подршку САД и других актера на међународној сцени, а опозиција јача. Зато он покушава да се наметне као иницијатор идеје о стварању војске иако би то могла да уради косовска влада. Прикупља политичке поене, јер је свестан да је реч о теми око које су сви сагласни – грађани, цивилно друштво, власт, па чак и опозиција, која се томе не противи – објашњава Бјелош.

Утицај међународне заједнице на Kосову, као и појединачних држава, био је пресудан у изградњи безбедносних институција – полиције, Kосовских безбедносних снага, безбедносних служби. То значи да без њихове подршке није могуће у потпуности спровести трансформацију Kосовских безбедносних снага у оружане снаге. Независно од званичних изјава, део међународне заједнице је у протекле три године подржао трансформацију Kосовских безбедносних снага у оружане снаге. Ти напори подржани су и издвајањем буџета владе Kосова.

Аналитичар Душан Јањић каже да је изјава изасланика Доналда Трампа да САД желе да Kосово формира војску, али уз договор с мањинама, потпуно јасна.

– САД подржавају формирање војске Kосова из простог разлога што то значи мање трошкова, али и мање ризика по људе јер се то сада преноси на локалне чланице НАТО. Очекујем да консултације буду настављене одмах после председничких избора у Србији. Шта ће Српска листа одлучити у великој мери зависи од Србије, али ће војске Kосова сигурно бити – закључује Јањић у изјави за „Блиц“.

Промене у спољној политици председника Трампа могу довести до одлагања процеса формирања оружаних снага, али неће га зауставити. Међународној заједници није битно ко ће процес да иницира већ да се то уради на начин да и Срби, посебно они у скупштини Kосова који се противе изгласавању једног закона и промени устава, буду укључени у процес. Зато ће овај процес трајати дуже од планираног. Бјелош оцењује да је реч о временском оквиру од неколико година.

Буџет Kосова за војску расте

Буџет Kосова се из године у годину повећава и прави се тако да се добар део одвоји за министарство косовских снага и да се подржи трансформација косовских безбедносних снага у оружане снаге.

Оно што је за нас лоше је то што због свих политичких криза у региону – у Македонији, БиХ, на Kосову, ми се полако пењемо на политичкој агенди НАТО, што указује да су ризици повећани и да ће међународна заједница с повећаном пажњом пратити све што се у региону буде догађало.

 

Извор: Blic.rs