Србија

ПРЕТИ МУ 15 ГОДИНА РОБИЈЕ! Kривична пријава против Вука Јеремића, ОШТЕТИО СРБИЈУ ЗА 6 МИЛИОНА ЕВРА!

Представници Медијске мреже Антидот предали су данас Вишем тужилаштву у Београду кривичну пријаву против Вука Јеремића, јер је потписао уговор о изградњи амбасаде Србије у Абуџи, Нигерија, којим је држава Србија оштећена за више од 6 милиона евра

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Поред Јеремића, кривичном пријавом су обухваћени директор Енергопројет холдинга Владимир Миловановић и директор Енергопројект високоградње Дејан Јовичевић.
Антидот их терети за кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица, за које је, према речима правне заступнице те мреже Марије Станковић, запрећена казна до 15 година затвора.

Kривичном пријавом Јеремић се терети да је као министар спољних послова 30. маја 2012. закључио са директорима Енергопројекта Уговор о преносу права на непокретности уз накнаду ради изградње, па су тако, умањивањем вредности давања Републике Србије, држави Србији нанели штету од 5.872.990 милиона долара и 571.305 евра.

Марко Матић из Антидота рекао је новинарима да су уз пријаву тужилаштву поднети и докази и очекује да ће тужилаштво у кратком року испитати наводе пријаве и покренути поступак против одговорних.

Он је прецизирао да се међу доказима налазе документи Владе Србије, односно Министарства спољних послова.
Антидот се, како је указао, одлучио да после избора преда тужилаштву све доказе до којих је дошао током осмомесечног истраживања о расипничком понашању и бројним малверзацијама Јеремића у време док је био министар спољних послова.

– То је наша и законска и морална и професионална обавеза – навео је Матић.
Он тврди да је спорним уговором држава Србија оштећена за скоро шест милиона евра кроз вишеструко умањивање вредности државе Србије која је дата Енегропројекту за послове изградње наше амбасаде у гланом граду Нигерије.

– Јеремић не само да је потписао тај уговор већ је учествовао у самој изради уговора и свим радњама којима је умањена имовина. Постоје четири ставке имовинских давања Републике Србије по том уговору и све су вишеструко умањене од реалне вредности – напоменуо је Матић.

Према наводима из кривичне пријаве, наведеним уговором било је предвиђено да Република Србија на име изградње комплекса Дипломатско-конзуларног представништва у Абуџи чија је вредност 3.172.249 евра, као и дуга МСП-а на име неисплаћеног дела купопродајне цене за непокретност у Херцег Новом од 377.000 евра (укупно 3.549.249 евра), пренесе на Енергопројект Холдинг права на непокретностима у јавној својини
У питању је право коришћења 40 одсто укупне површине земљишта у Абуџи, које је Влада Нигерије доделила Србији за изградњу амбасаде, а чија је вредност у уговору процењења на 206.712 евра.

Затим право дугорочног закупа на земљишту површине 0,234 хектара и право ванкњижног власништва на објекту у Kампали, у Уганди, чија је вредност у уговору процењена на 672.307 евра, као и право својине на земљишту површине 1.365 метара квадратних на коме се налази зграда Амбасаде у Лими у Перуу површине 638 метара квадратних, а чија је укупна вредност у уговору процењена на 2.074.800 америчких долара.

Четврта спорна ставка из уговора је пренос права својине на земљишту површине 1.356 метара квадратних на коме се налази зграда резиденције у Лими површине 902 метара квадратних чија је укупна вредност у уговору процењена на 1.396.500 америчких долара.
У пријави се даље наводи да је у току 2013. године у поступку контроле и ревизије система прибављања и располагања непокретном имовином Србије, Група за интерну ревизију МСП-а у свом Извештају је констатовала да наведени Уговор садржи читав низ правних пропуста и да није закључен у складу са Законом о јавној својини.
Група за интерну ревизију констатовала да је Република Србија неовлашћено располагала делом плаца у Абуџи (40 одсто од укупне површине земљишта) и то за износ од 206.712 евра што представља принудну цену отуђења уместо тржишне вредности у износу од 296.417,78 евра како то Закон прописује.

Затим да је а непокретност у Kампали на којој Србија располаже правом дугорочног закупа на земљишту и ванкњижног власништва на објекту, узета принудна цена отуђења од 920.000 америчких долара (у уговору прерачунато у евре), уместо тржишне цене како то Закон прописује, која по налазу вештака износи 1.500.000 америчких долара.

Такође, да је за обе непокретности у Лими, на основу извештаја овлашћеног роценитеља утврђена тржишна вредност само за грађевинско земљиште, али не и за објекте, зграде Амбасаде и резиденције на том земљишту, а да је у текст уговора унет податак да приложена тржишна процена обухвата и вредност објеката.
У кривичној пријави се указује да су цене отуђења, за све три непокретности у власништву Републике Србије, у уговору умањене за 5 одсто на име провизије иако Закон о јавној својини не прописује такву могућност.
МСП је 27.08.2015. године прибавило нови налаз и мишљење вештака о вредности објеката у Лими, из кога произилази да је тржишна вредност земљишта износи 5.460.000 америчких долара, а зграде Амбасаде 184.800 УСД, те да је тржишна вредност зграде резиденције у Лими 278.282,50 УСД, а земљишта на коме се она налази 3.780.000 УСД.

Услед утврђених неправилности којима је умањена вредност имовине Републике Србије унете у предметни уговор, Република Србија је оштећена за укупан износ од 571.305 евра (ЕУР) и 5.872.990 америчких долара (УСД), наводи се у кривичној пријави.

 

 

Извор: Tanjug