Издвајамо Србија

ПРОСТО ПИТАЊЕ: Ако су демонстранти наследници 5. октобра, откуд Мекејн у име САД у Србији даје подршку Вучићу?

Сенатор САД Џон Мекејн изјавио је да је с премијером Србије Александром Вучићем разговарао о томе како су два светска рата почела у овом региону.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Мекејн је након разговора с Вучић на конференцији за медије казао да мир у Европи значи стабилност у САД и да је подршка Сједињених Држава Европи “челична”.

“Желим да честитам Александру Вучићу на победи на председничким изборима и радујем се што ћу да сарађујем с њим како бисмо унапредили и омогућили да Србија уђе у Европску унију јер је Србија сила помирења у источној Европи”, рекао је амерички сенатор.

Он је честитао Вучићу на напретку Србије у економским реформама и напретку на путу ка ЕУ.

“Оптимистичан сам да ће временом сва важност интеграције Србије у ЕУ бити искристалисана, али сам забринут због руског понашања у региону и покушајем да се свргне власт у суседној Црној Гори”, нагласио је Мекејн и додао да је јасна умешаност Русије и у сукобима у Сирији.

“Надам се да ће овакво понашање од стране Сирије престати и јасно је до тога дошло у сарадњи са Русијом”, истакао је.

“Разговарали смо и о важности дијалога Београда и Приштине који се одвија под окриљем ЕУ и који је довео до напредка захваљујући председнику Томиславу Николићу и премијеру Александру Вучићу”, додао је Мекејн и истакао да су “САД најактивнији војни партнер Србије са око 90 одсто активности”.

На питање новинара о наводном хемијском нападу у Сирији Мекејн је рекао:

“Верујем да су Руси знали о хемијском оружју у Сирији и авиони руских снага су користили прецизно вођене авионе који су гађали болнице”.

“САД ће првенствено указати Русима да је таква врста ратних злочина неприхватљива. Ми ћемо обучити оне који се боре против сиријског председника Башара ел Асада. Најпре треба забранити Русима да лете са подручја са којих су изведени ти напада, а затим је потребно одржати мировне преговоре да Асад и Путин схвате да не могу да победе на овом ратишту”, закључио је Мекејн.

 

Извор: Б92