Издвајамо Русија Свет

ПУТИН ОДРЖАО РЕЧ: Србија и Русија подижу храм Светог Саве, црква добија велику донацију – ево кад ће бити завршен!

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Храм светог Саве на Врачару бити завршен у току његовог председничког мандата и додао да ће половина неопходног новца бити исплаћена у наредних месец дана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је пренео, патријарх је био заинтересован за теме из области економије, као и за Косово и Метохију и опстанак наших верских културних добара, односно шта Србија може додатно да учини и да направи.

– Верујем да ћемо да завршимо Храм светог Саве за време мог мандата. Припремили смо новац за завршетак радова јер то је од великог значаја и интереса за нас – казао је Вучић и додао да се разговарало и о завршетку обнове Хиландара.

Он је навео да ће половина неопходног новца бити исплаћена у наредних месец дана и да је то недвосмислено обећао патријарху.

– Већ смо прикупили значајан новац, половину колико је неопходан за завршетак радова. Спремни смо да их исплатимо у наредних месец дана – рекао је Вучић.

Како је премијер истакао завршетак Храма је веома важан не само у религиозном смислу, већ и у привредном, односно туристичком.

– То је од великог интереса за нас и верујем да грађани то разумеју. И то је на радост свих, не само верујућих, већ и оних који разумеју шта су потребе Београда и наше земље – рекао је Вучић.

Подсећамо, преко стотину руских стручњака учествује у радовима на изради велелепног мозаика, а руски председник Путин обећао је да ће обезбедити финансијску помоћ за завршетак радова.

Патријарх је почетком априла у интервјуу за РТ истакао да цени подршку Русије и да је руски народ увек био уз Србе.

“Недавно је делегација на челу са митрополитом Амфилохијем била да погледа понуђене радове. Они су били  врло одушевљени понуђеним иконама које треба да украсе Храм Светога Саве. По њиховом мишљењу, то раде веома стручни људи. Ми верујемо да то раде на један најбољи начин како се ради мозаик. Одушевљени су многим ликовима, одушевљени су и техником и начинима како се они граде. Ми са великим нестрпљењем очекујемо да их видимо у Храму Светога Саве. Како се  планира, почетком априла предстоји постављање мозаика на зидове Храма.“

О односима између Српске Православне Цркве и Руске Православне Цркве

Наши односи нису од јуче. Наши односи су веома стари. Сви припадамо православљу, једној православној цркви. Ми смо једнокрвни народ словенски. А прве блиске везе и односи наших народа потичу од Светога Саве, јер се Свети Сава замонашио у руском манастиру. И од тада кроз читаву нашу историју те везе постоје и јачају. А надамо се да ће са живописањем Храма Светога Саве те везе бити још дубље и чвршће и да ће то бити основа нашег не само пријатељства, већ братства наших народа.

Ми живимо сад у времену где се наш однос са Русијом критикује од многих. Али ми им одговарамо: ми никада нисмо ратовали против Руса, ни Руси против Срба. Руси су нам увек били нада и ослонац. Поготово онда када се требало ослободити турског ропства. Било је момената у историји наших односа, када Руси можда нису увек могли помоћи. Али нам Руси никада нису одмагали. Него су нам помагали колико су могли, колико су имали прилике. Од наших западних пријатеља смо доживели да нас бомбардују.

Извор: Танјуг, Србија јавља, РТ