Русија Свет

РАТ У УН Жестоке оптужбе Русије и САД: Колико деце треба да УМРЕ да би вас било брига?

Ники Хејли (Фото: Јутјуб)

Савет безбедности УН одржао је ванредну седницу посвећену нападу у Сирији у којем су погинуле 72 особе, за који се сумња да је спроведен хемијским оружјем.
Британија, Француска и Сједињене Америчке Државе представиле су нацрт резолуције у којој се тражи покретање истраге о нападу снага сиријског председника Башара ел Асада за напад у коме су страдале 72 особе, међу којима и 20 деце.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ники Хејли напала Русију због наводног хемијског напада

Америчка амбасадорка у Уједињеним нацијама Ники Хејли напала је Русију, јер није успела да обузда свог савезника Сирију након наводног хемијског напада у којем је погинуло више деце.

– Колико још деце треба да погине пре него што Русију буде било брига? – питала је Хејли, пренео је АФП.

Сафронков: Претња Обаме изазвала овакве нападе

Претња бившег америчког председника Барака Обаме војним деловањем уколико се пређе „црвена линија“ и употреби хемијско оружје изазвала је овакве нападе, изјавио је заменик руског амбасадора при УН Владимир Сафронков.

– Та одлука служи као почетна тачка за будуће провокације терориста и екстремистичких структура за коришћење хемијског оружја, да би покушали да дискредитују званични режим у Дамаску и створе претпоставку за употребу војних снага против суверене државе – рекао је Сафронков.

Русија дала предлог резолуције о нападу на Идлиб

Руско стално представништво при УН је саопштило да је Русија Савету безбедности УН предложила свој нацрт резолуције у вези напада у сиријској провинцији Идлиб, за који се сумња да је извршен хемијским оружјем, пренели су руски медији.

– Ми смо предложили свој кратки нацрт, усмерен на реално извођење истраге, а не на именовање криваца као да су чињенице већ установљене -саопштио је прес-секретар сталног представништва Русије при УН Фјодор Стржижовски.

Он је додао да СУ чланови Савета безбедности почели са консултацијама ради израде „компромисног нацрта“ резолуције, преноси Спутњик.

Раније је заменик шефа руске дипломатије Генадиј Гатилов изјавио да је Русија спремна да стави вето на резолуцију Савета безбедности о Сирији ако је партнери брзо ставе на гласање, без претходних консултација.

САД, Француска и Велика Британија су сазвале ванредну седницу СБ УН и предложили нацрт резолуције у којем се одговорност за догађај пребацује на сиријске власти. Према речима Гатилова, западне колеге намерно желе да убрзају процес и усвоје резолуцију што пре.

„Међутим, у Савету безбедности се не ради брзо. Наравно, они и без консултација могу да ставе ово питање на гласање, али ће, очигледно, на то добити наш категорични вето“, рекао је он.

Он је нагласио да је Русија током консултација о резолуцији СБ УН о хемијском нападу у Сирији инсистирала да се на место инцидента пошаље мешовита мисија која би дала објективну оцену овог догађаја.

Како преноси агенција Тас, француски амбасадор у УН Франсоа Делатр у међувремену је рекао новинарима да Савет безбедности води разговоре на конструктиван начин. Он је додао да Француска верује да би резолуцију требало донети што пре, али да је мало вероватно да ће Савет гласати о резолуцији у среду.

 

 

Извор: Tanjug