Русија Свет

Русија имала најбољу шалу за 1. април: Американци се сигурно нису насмејали када су је чули

„Ако желите да контактирате руског дипломату, притисните 1, након почетка снимања. Уколико желите контакт са сервисом руских хакера, притисните 2, а ако желите да затражите мешање у изборе, притисните 3“

Широм света обележава 1. април, Светски дан шале – дан када се смишљају вицеви и различите шале, али се објављују и лажне вести. То неретко, доводи до тога да се људи доведу у забуну ако у њих и поверују.
Тако се данас руско Министарство спољних послова нашалило на својој страници на Фејсбуку, где су објавили аудио-снимак аутоматског телефона за руске амбасаде, алудирајући садржајем на оптужбе страних земаља за умешаност Русије у председничке изборе у САД и другим земљама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Ако желите да контактирате руског дипломату, притисните 1, након почетка снимања. Уколико желите контакт са сервисом руских хакера, притисните 2, а ако желите да затражите мешање у изборе, притисните 3“, наводи се на налогу тог министарства на Фејсбуку, а преноси АП.

Светски дан шале обележава се “подвалама” и скоро свуда у свету, а међу најпознатијим забележеним током историје, како наводи Википедија, је када је Бургер Кинг у САД 1998. године објавио рекламу о хамбургерима за леворуке, који су направљени тако да им садржај цури с десне стране.

Такође, британска телевизија Би-Би-Си је 1957. године направила прилог о томе како Швајцарци беру шпагете са дрвета, после чега се велики број гледалаца јављао уредништву како би сазнао како сами да узгајају шпагете.

Многи су насели на шалу британског астронома Патрик Мур, који је за радио Би-Би-Си 1. априла 1976. године рекао да ће то јутро доћи до поремећаја гравитације на Земљи због поравњавања Плутона и Јупитера, те ако људи буду скочили моћи ће да осете како изгледа лебдети.

Према писањима медија, телефон те радио станице се “усијао” од позива слушалаца, који су тврдили да су осетили нешто необично приликом скока, а једна енглеска госпођа је чак тврдила да су она и пријатељице лебделе по кући док су седеле на столицама.

Постоје и негативне стране овог дана смеха и шале, те је тако у данском граду Албертслунду 2009. године једна школа замало изгорела до темеља, јер ватрогасци нису поверовали позивима да је заиста избио пожар.

Најранија повезаност између 1. априла и прављења смицалица јавља се у “Кантеберијанским причама” Џефрија Чосера из 1392. године.

Према једној легенди, Французи су у средњем веку, у неким областима, Нову годину славили седам дана – од 25. марта до 1. априла, подсећа Телеграф.

Када је у 16. веку померен дан прославе Нове године, многи то нису прихватили, те они који су славили Нову годину по Грегоријанском календару збијали шале са онима који су наставили да је обележавају 1. априла.

Дуга верзија каже да је Бог завршио стварање земље 1. априла, када је потом оставио бригу о Земљи људима, Адам и Ева су згрешили, а Бог више никад није успео да исправи ту људску “грешку”.

Извор: Telegraf.rs/ Tanjug