Издвајамо Свет

РУСИЈА: Шта хоће усијане америчке главе са ракетама у Пољској?!

Фото: Јутјуб

План САД да распореди у Пољској системе који могу да испаљују ракете „томахавк“ представља најгрубље кршење Споразума о уништавању ракета средњег и малог домета, саопштило је Министарство спољних послова Русије коментаришући извештај Стејт департмента о поштовању споразума у области контроле и неширења наоружања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министарство наводи да су САД распоредиле у Румунији — а планирају то да учине и у Пољској — копнене противракетне системе „Егис ашор“ на бази ПРО, у чији састав улазе системи вертикалног лансирања слични универзалним системима МК-41 који могу да лансирају крстареће ракете средњег домета „томахавк“.

„Чињеница је да то представља најгрубље кршење обавеза према Споразуму о уништавању ракета средњег и малог домета“, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да распоређивање америчке противракетне одбране може довести у искушење усијане главе у Вашингтону да учине опасне кораке заобилажења Савета безбедности УН, као у случају ракетног напада на Сирију.

„Постојање противракетног ’штита‘ може да доведе до погубних илузија непобедивости и некажњивости, што значи да доводи у искушење усијане главе у Вашингтону да направе нове опасне једностране кораке у решавању глобалних и регионалних проблема заобилазећи Савет безбедности УН и противно здравом разуму, као што је учињено 7. априла… када су САД извеле ракетни напад на суверену државу, Сирији“, наводи се у тексту.

САД су 7. априла са бродова извеле ракетни напад крстарећим ракетама на аеродром Шаират у сиријској провинцији Хомс, неосновано тврдећи да је одатле извршен хемијски напад на провинцију Идлиб. Према Пентагону, испаљено је укупно 59 ракета.

„Вашингтон даје погрешну информацију о свом ’испуњавању‘ обавеза према Споразуму. Дуги низ година САД једноставно игноришу озбиљну забринутост Русије која има директне везе са испуњавањем Споразума о уништавању ракета средњег и малог домета од стране САД“, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Русије.

Овај Споразум забрањује странама да поседују балистичке ракете и крстареће ракете са дометом од 500 до 5,5 хиљада километара. Русија и Сједињене Америчке Државе периодично износе међусобне оптужбе за кршење Споразума који је потписан 1987. године.

Раније је руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио да је руско руководство више пута потврђивало посвећеност обавезама према Споразуму и „није било никаквог нарушавања са наше стране“. Он је истакао да „САД тврде супротно, али при томе не пружају никакве конкретне информације које би се могле проверити како би се разјаснила ситуација“.

Русија одбацила изјаве Запада о расту руске нуклеарне претње

Изјаве Запада о расту „руске нуклеарне претње“ нису реалне, саопштило је Министарство спољних послова Русије на свом сајту у вези са објављивањем извештаја америчког Стејт департмента о поштовању споразума о неширењу нуклеарног наоружања.

Министарство наводи да је последњих година покренута кампања невиђених размера за обнову свих компонената америчког нуклеарног арсенала, укључујући и нестратешко нуклеарно оружје на територији других земаља.

„САД планирају да у Европи распореде нове нуклеарне бомбе мање снаге, али веће прецизности. Са таквим карактеристикама знатно се смањује ’праг‘ употребе нуклеарног оружја“, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова. У саопштењу се истиче да ово нуклеарно оружје престаје да буде „политичко оружје“ и постаје „оружје на бојном пољу“.

„Истовремено се понављају неосноване лажне тезе о расту ’руске нуклеарне претње‘. Намерно се изобличује став наше војне доктрине о употреби нуклеарног оружја. Западној јавности се упорно сугерише да Русија наводно ревидира своје ставове о месту и улози нуклеарног оружја и даје му све већи значај. То не одговара истини“, истиче се у саопштењу Министарства спољних послова Русије.

САД настављају да привлаче европске ненуклеарне земље НАТО-а да учествују у такозваним „заједничким нуклеарним мисијама“ које нарушавају чланове Споразума о неширењу нуклеарног оружја, додаје се у саопштењу.

„Ове ’мисије‘ укључују елементе нуклеарног планирања и развој практичних вештина употребе нуклеарног оружја уз помоћ носача авиона, њихове посаде, инфраструктуре, аеродрома и копнених служби подршке ненуклеарних земаља НАТО-а. Све ово је директно кршење члана 1 и 2 Споразума о неширењу нуклеарног оружја“, наводи се у саопштењу Министарства.

 

Извор: rs.sputniknews.com