Издвајамо Србија

РУСКИ МИНИСТАР ОДБРАНЕ ШОЈГУ ЧВРСТО УЗ БЕОГРАД: Русија ће свим силама штитити Србију!

Сергеј Шојгу (Фото: Јутјуб)

Руски министар одбране Сергеј Шојгу поручио је да ће Москва свим силама штитити Србију и да неће дозволити никакав напад на њу или покушај рушења власти у Београду такозваним обојеним револуцијама по украјинском или неком сличном моделу!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шојгу се, уочи данашње Конференције о безбедности, јуче у Москви срео са српским министром одбране Зораном Ђорђевићем и том приликом навео да Русија види Србе као „поузданог партнера у очувању мира“.

Посвећеност сарадњи

Шојгу је изразио уверење да ће Москва и Београд и убудуће успешно сарађивати на војном и војно-техничком плану.

– Русија види Србију као поузданог, провереног партнера који се такође води основним принципима међународне безбедности. Нажалост, свет данас није мирнији и стабилнији, а сви они силни догађаји последњих деценија повезани са „обојеним револуцијама“ и разним врстама инвазија и насилног обарања руководства земаља нису довели ни до чега доброг – истакао је Шојгу, и нагласио одлучност Русије да максимално помогне Србији.
– Нека нико не мисли да може да тек тако напада Србе и да у Београду прави „обојене револуције“ по украјинском моделу – нагласио је Шојгу.

На другој страни, министар одбране Зоран Ђорђевић каже да се односи наших двеју држава стално унапређују упркос „комплексном окружењу“.

– Србија је посвећена војној неутралности, а наш напредак у преговорима за чланство у ЕУ никако не умањује сарадњу са Русијом. Помоћ коју нам Москва пружа у борби за очување територијалног интегритета и суверенитета на Косову јесте од изузетне важности, посебно у тренуцима све грубљег угрожавања националних интереса. И поред неумесних изјава које долазе из суседства, Србија као лидер у региону наставља да буде промотер стабилности у овом делу Европе – нагласио је Ђорђевић.

Стратешки партнери

Аналитичар Драгомир Анђелковић оцењује да Руси Србе и Србију доследно третирају као стратешког партнера и савезника.

– Руси су на разне начине спремни да прискоче у помоћ Београду, па и у случају да нам треба одбрана од „обојених револуција“. Евидентно је да смо изложени озбиљном удару, а Руси најбоље знају шта то значи јер су и сами доживели нешто слично. Свака земља која је пријатељ са Москвом изложена је удару „наранџастих снага“, које имају намеру да доведу и инсталирају гарнитуру власти која ће деловати против Русије. Зато Руси желе да нам помогну јер „обојена револуција“ ником добро није донела. Уосталом, Русија је свесна да је то уперено и против ње, јер би обарање пријатељске власти у Београду значило да добијају још једног непријатеља – закључује Анђелковић.

 

Извор: Тањуг