Србија

САША ЈАНKОВИЋ ЦЕПА ДС?! Опозицији, после пропасти на председничким изборима, ПРЕТИ НОВИ РАСKОЛ!

Саша Јанковић се озбиљно припрема за прављење нове странке у коју ће превести један број функционера ДС. Шутановац: Ако неко мисли да треба из ДС да пређе у неки покрет, онда је то у реду

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пропали досовски председнички кандидат Саша Јанковић сам је себе после недељних председничких избора прогласио за лидера опозиције и увелико се спрема за оснивање нове странке. Јанковић, како сазнајемо, увелико преговара са десетак функционера Демократске странке, од којих су неки и посланици, о преласку у његову партију.

Упућени, због тога, кажу да би ускоро могло да дође до новог раскола у врху ДС – на „јанковићевце“ и оне који су лојални Драгану Шутановцу. Да у овој причи и те како има истине, јуче је потврдио и сам Шутановац, који је пожелео „срећан пут“ свима онима који мисле да треба да из ДС пређу у „неки тамо покрет“!
Рачуна на разочаране
Извори Информера из врха Демократске странке кажу да Јанковић већ недељама преговара са људима из врха ДС о формирању нове странке…

– Јанковић и његови људи увелико покушавају да десетак наших људи привуку у ту своју нову странку. Обећавају им функције после победе на београдским изборима следеће године. Рачунају на оне демократе које су незадовољне тренутним статусом ДС, а које истовремено у Јанковићу виде новог лидера опозиције – каже наш саговорник, иначе човек из самог врха Шутановчеве партије.

Сам Драган Шутановац званично каже да не верује да ће му Јанковић отимати функционере

– То се причало и када се Вук Јеремић кандидовао за председника Србије, али се то није десило. Ако неко мисли да треба из ДС да пређе у неки тамо покрет, онда је то у реду. У Србији се води кампања како ослабити политичке партије и ојачати грађанске покрете и организације, а да људи нису свесни да без јаких партија не постоји политички систем – поручио је Шутановац гостујући на ЦИА ТВ Н1. Он је додао и да с Јанковићем види заједничку будућност, али је и отворено окривио Јанковићев штаб за лош изборни резултат.

– Нама је противник Александар Вучић и учинићемо све да га победимо на првом степенику, у Београду. Требало је конкретније објаснити грађанима шта је Јанковић као председник могао да понуди. Теме и поруке предизборне кампање креирао је Јанковићев штаб и оне су биле праве, али превише апстрактне за обичног грађанина. Тамо где ДС има јаку организацију, добили смо више гласова… – рекао је Шутановац.

Погодиће их бумеранг

Политички аналитичар Мирослав Шутић оцењује за Информер да је неспорно да ће један део изворних демократа „прелетети“ ка Јанковићу.

– Да ли ће баш значајан број прећи код Јанковића, тешко је у овом тренутку оценити, али ће то свакако бити значајно за ДС са становишта постизања цензуса на неким следећим изборима. Стога та сарадња с Јанковићем може демократама да се врати као бумеранг. Kолико сам видео, присутна је идеја да ДС и Јанковићев покрет заједно, али као два ентитета, наступају на будућим изборима, па би то преливање кадрова било мање видљиво.

Рачунају да би могли да имају и више од 20 одсто гласова, али мислим да је такво становиште и превише оптимистично, јер се један део демократа већ преусмерио ка Јанковићу… – каже Шутић.

 

Извор: Informer.rs