Издвајамо Србија

СЕЋАЊЕ НА НАЈМЛАЂУ ЖРТВУ НАТО АГРЕСИЈЕ: Данас је 18. година од смрти мале Бојане и њеног оца

НАТО агресија (Фото: Јутјуб)

МЕРДАРЕ – У ноћи између 10 и 11. Априла 1999 НАТО авијација засула је мало место Мердаре код Куршумлије касетним бомбама. Том приликом живот је изгубила једанаестомесечна Бојана и њен отац Божин Тошовић (29), док је неким чудом успела да преживи његова супруга Марија која је у том тренутку била у седмом месецу трудноће.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иако сама повређена успела је да одржи трудноћу и да 17. јуна исте године роди ћерку Анђелу.

Марија је у својим ранијим казивањима испричала за Курир да је то вече легла са породицом раније како би дочекали Васкрс.

– Мало пре поноћи зачули смо неку тутњаву и схватили да је у близини пала бомба. Скочили смо из кревета и сишли у подрум. Седели смо у тишини са зебњом, док је око нас све тутњало од, како сам касније сазнала, касетних бомби. Тада је грунуло. Кад сам се освестила схватила сам да је бомба (томахавк) директно погодила нашу кућу и да смо затрпани. Као у сну чула сам мужа како ме дозива. Видела сам га затрпаног подрумским камењен и гредама. Поред њега лежала је Бојана- присећа се страшног догађаја Марија који је испричала за Курир.

Први који су притекли у помоћ били су Маријни родитељи и брат, који су из гомиле рушевина извукли Бојану која је већ била мртва. Маријин отац Саво и брат Мирко су голим рукама откопали Божина и Марију, а затим их однели на пут испод надвожњака, ако би колико-толико био заштићени од бомби.

-Питала сам где је Бојана а они су ми рекли да су је однели код моје мајке. Божин је био непокретан али још жив. Целу ноћ смо провели испод надвожњака, док није свануло и престало бомбардовање. Тада сам приметила да мој муж више не дише. Умро је, завапила сам а моји су ми тада рекли да ми је и ћерка мртва-присећа се Марија.

Тешку повређену Марију пребацили у Куршумлију, па у болницу у Прокупљу. Дуго се лечила, остали су бројни ожиљци по целом телу али, како каже, највећи и најтежи на души.

Једанаестомесечна Бојана је била најмлађа жртва НАТО бомбардовања.

 

Извор: Курир