Издвајамо Србија

ШОКАНТНО-Младенци из Београда отишли да закажу венчање и не могу да се опораве од онога што им је речено

Такса за излазак матичара на терен у Београду износи 12.092 динара, док је такса за венчање у општини 300,00 динара. Велика разлика. Неко ће рећи да је венчање у ресторану луксуз, али имамо ли ми луксуз да пустимо да нас поједе бела куга?!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У време када у Србији на 1.000 људи умре 15 особа, а роди се тек девет беба, и када је врло извесно да ћемо како због ниског наталитета ускоро постати земља пензионера, треба да се запитамо радимо ли све што можемо да подржимо младе да оснују породице и смањимо превелику разлику између наталитета и морталитета у нашој земљи.

Млади брачни пар Јована и Марко из Београда испричали су с којим проблемом су се сусрели када су желели да организују венчање о ком су годинама сањали. Њих двоје су желели да прославу направе у једном ресторану на реци у Београду али су им се снови срушили када су сазнали колико пара требају да дају за излазак матичара на терен.

– Одлучили смо да направимо свадбу у ресторану на реци. Звали смо негде око 50-ак гостију и хтели смо да матичар дође у ресторан. Међутим, морали смо да се венчамо у општини, јер нам је такса за излазак матичара која износи 12.000 била прескупа. Обоје радимо, и зарађујемо по 35.000 динара, и за нас је та цена била превисока – прича Јована.

– Мало иритира када са свих страна слушате како треба помоћи младима, а на крају не можете себи да приуштите венчање какво желите. Ми нисмо правили огромну свадбу са 500 гостију, већ мало весеље за 50 пријатеља и рођака, али желели смо да нам тај тренутак буде свима леп. Ипак, то је пропало јер нам је стварно било пуно да дамо толико пара – додаје Марко.

У време када просечна плата у Србији износи мање од 47 хиљада динара, такса за излазак матичара на терен у Београду износи 12.092 динара, док је такса за венчање у општини 300,00 динара, а то је баш велика разлика. Неко ће рећи да је венчање у ресторану луксуз, али имамо ли ми луксуз да дозволимо да нас због ситних задовољства које усрећују људе поједе бела куга?!
Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић је на питање портала СрбијаДанас.цом верује ли да би умањење таксе помогло да Београд као вишемилионски град има више бракова рекла да ту процену не зна егзактно, али да „јесте за сваку сваку врсту подршке да се млади воле и за Србију“.

С друге стране од управе Града Београда којима смо поставили исто питање „да ли верују да би смањење таксе допринело да у Београду буде више склопљених бракова“, добили смо одричан одговор.

– Не сматрамо да би број склопљених бракова био већи да је мања цена коштања услуге излазака матичара на терен – каже се у одговору града Београда.

У Београду, који броји више милиона становника, током 2016. године склопљено је тек 9661 брак, од чега 2996 на терену.

асно је да место на коме ћете изговорити судбоносно „да“ неће променити вашу одлуку да проведете живот поред некога, али може променити Ваш однос према жељама и веровањима да можете себи приуштити једном у животу „луксуз“ који стаје мање од сто евра. А ако то не можете, како онда да верујете да можете подићи дете? Можда је то одговор на питање зашто се мало људи одлучује да има децу, а нарочито да има више деце.

Извор:srbijadanas.com