Издвајамо Србија

ШТА КАЖЕ УСТАВ: Када Вучић постаје председник и престаје да буде премијер

Функција председника владе престаће, чим изговори заклетву као будући председник Републике

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У ситуацији када председник владе преузима функцију председника Републике, престанак мандата премијера се може, али и не мора везивати за оставку, написао је у “Политици” професор Зоран Ивошевић. Та радња је лични чин, а пошто је и продукт слободне воље, давање оставке јесте могућност, али не и обавеза, додао је Ивошевић у тексту објављеном у рубрици “Погледи”.

То, међутим, како је додао, не значи да у наведеној ситуацији премијеру не престаје мандат. Престаје му, али по члану 115. Устава који не допушта да председник државе може обављати другу јавну фунцију.

Александру Вучићу ће, стога, функција председника владе престати чим изговори заклетву као будући председник Републике, истакао је Ивошевић.

Пошто се заклетва даје пред Народном скупштином, народни посланици ће, на основу поменутог члана, констатовати и престанак његове претходне функције без чекања прве наредне седнице, пише Ивошевић.

Како и у овом случају до престанка мандата премијера долази пре његовог истека (баш као и код оставке), мандат ће, по члану 128. ставу 4. Устава, престати и читавој влади, па ће она до избора нове владе моћи да обавља само текуће и неодложне послове, одређене чланом 17. Закона о влади.

На њеном челу биће први потпредседник владе, наводи Ивошевић.

Када Народна скупштина констатује превремени престанак мандата премијера Вучића, он ће, у својству новоизабраног председника Републике поверити мандат новом председнику владе, а овај ће предложити Народној скупштини састав нове владе.

Уколико га скупштина, у року од 30 дана од дана констатације превременог престанка мандата премијера, прихвати – добићемо нову владу, а ако тај рок безуспешно протекне, нови председник Републике ће распустити Народну скупштину и расписати нове изборе који морају бити окончани, најкасније 60 дана од дана расписивања, указао је Ивошевић.

Ово је предвиђено чланом 132. ставом 5. и чланом 19. ставом 6. Устава, закључује Ивошевић.

Извор:Танјуг/Телеграф